Aký sladký zákusok alebo dezert si počas veľkonočných sviatkov pripraviť?
Či už vás navštívi rodina alebo priatelia, nebuďte zaskočení.
Potešiť ich môžete jedným z piatich receptov na veľkonočné rezy.
Ktorý by ste si dali vy?
Veľkonočné medové rezy na plech
Veľkonočné pečenie nemusí byť žiadna veda či alchýmia. Poďme si vyskúšať niečo jednoduché.
Ingrediencie:
Na korpus:
- 3 vajcia
- 190 g masla
- 3 lyžice medu
- 1 hrnček cukru
- 2 lyžice jedlej sódy
- hladká múka (množstvo podľa hustoty)
Na náplň:
- 3 kyslej smotany
- múčkový cukor
Postup:
- Vajcia si nad vodným kúpeľom ušľaháme s cukrom.
- V druhej rajnici si rozpustíme maslo s medom.
- Potom vlažnú zmes pomaly zašľaháme do vaječnej zmesi.
- Nakoniec pridávame múku.
- Cesto by malo byť dostatočne hutné na to, aby sa dalo dobre vaľkať a nelepilo sa.
- Potom si cesto premiestnime na dosku a rozdelíme na 4 rovnaké časti.
- Vyváľame ich na tenké pláty.
- Každý z plátov pečieme pri teplote 180 °C pár minút dozlatista.
- Medzitým si pripravíme krém z kyslej smotany a práškového cukru podľa chuti.
- Vychladnuté pláty orežeme a zarovnáme. (Zvyšky si necháme na posyp.)
- Každý z plátov potrieme krémom a nakoniec potrieme krémom aj celý rez, ktorý posypeme rozdrvenými zvyškami korpusu.

Rýchle rezy s čokoládovým krémom
Tento recept na veľkonočné rezy je tiež jednoduchý a pritom poteší každého stravníka okolo slávnostného stola.
Ingrediencie:
- 3 vajcia
- 1 hrnček cukru
- 1 hrnček mlieka
- 150 ml oleja
- 1 a ½ hrnčeka polohrubej múky
- 1 a ½ hrnčeka strúhaného kokosu
- 1 prášok do pečiva
- 3-4 zarovnané lyžice kakaa
- 1 lyžička instantnej kávy
- 1 vanilkový cukor li>
Čokoládový krém:
- 500 g kyslej smotany
- 150 g čokolády na varenie
- marmeláda
Postup:
- Vajcia si vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do peny.
- Potom postupne prilievame mlieko a olej.
- V inej mise si preosejeme múku a kakao, pridáme kokos, prášok do pečiva, kávu a zamiešame.
- Následne suché ingrediencie pridáme k zvyšku.
- Cesto nalejeme na vymastený a múkou vysypaný plech.
- Pečieme v rúre nahriatej na 180 °C asi 25 minút.
- Medzitým si nachystáme krém.
- Čokoládu si rozpustíme nad vodnou kúpeľov a necháme vychladnúť.
- Potom k nej primiešame kyslú smotanu.&lbsp;
- Výchladnutý korpus potrieme marmeládou a čokoládovým krémom.
- Dáme vychladiť do chladničky.

Objevte další recepty
Čokoládové veľkonočné rezy
Že čokolády nie je nikdy dostatok? Pokiaľ patríte medzi jej milovníkov, potom sa vám môže zdať sympatický tento dezert.
Ingrediencie:
Na korpus:
- 6 vajec
- 5 lyžíc cukru
- 3 lyžice oleja
- 5 lyžíc polohrubej múky
- 1 lyžica kakaa
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- 1 lyžička prášku do pečiva
Krém z mliečnej čokolády:
- 400 ml smotany na šľahanie
- 300 g mliečnej čokolády
Krém z tmavej čokolády:
- 200 ml smotany na šľahanie
- 100 g tmavej viacpercentnej čokolády
Postup:
- Ako prvé si zvaríme smotanu a pridáme na kocky nalámané čokolády podľa receptu.
- Smotanu s čokoládou si necháme vychladnúť, a potom ich dáme aspoň na 4 hodiny do chladničky.
- Žĺtky si ušľaháme s cukrom do peny. Pridáme olej a všetky suché suroviny.
- Z bielkov si ušľaháme tuhý sneh, ktorý potom zašľaháme k zvyšku cesta.
- Pečieme na väčšom plechu pri teplote 170 °C asi 30 minút.
- Potom cesto rozdelíme na tretiny.
- Vychladnuté smotany si vyšľaháme do tuha.
- Krém z mliečnej čokolády navrstvíme medzi korpusy a tmavým krémom potrieme celé rezy.

Orechový veľkonočný zákusok s citrónovou polevou
Orechy so sviežim citrónom na povrchu. To neznie zle, čo?
Ingrediencie:
Na korpus:
- 60 g masla
- 150 g práškového cukru
- 100 g mletých vlašských orechov
- 4 vajcia
- 200 g hrubej múky
- 250 ml mlieka
- ½ balíčka kypriaceho prášku
- 30 g kakaa
- ovocný džús na poliatie
Na náplň:
- 400 ml mlieka
- 200 g masla
- 4 lyžice polohrubej múky&lbsp;
- 150 g cukru múčky
- 100 g mletých vlašských orechov
- rum
Poleva:
- šťava z citróna
- 2 lyžice horúcej vody
- 200 g cukru múčky
Postup:
- Maslo si vymiešame s cukrom, pridáme vajcia jedno po druhom a potom prilejeme mlieko.
- Potom pridáme múku, kypriaci prášok, kakao a zamiešame.
- Cesto prelejeme do vymasteného a múkou vysypaného plechu a pečieme pri 150 °C asi 20 minút.
- Po upečení korpus pokropíme džúsom.
- Krém si zhotovíme zvarením mlieka a múky na hustú kašu.
- Maslo si vymiešame s cukrom a pridáme k vychladnutej zmesi múky a mlieka.
- Primiešame mleté orechy, rum podľa chuti a vanilkový cukor.
- Korpus rozdelíme na dve polovice.
- Polovicu vychladnutého korpusu potrieme krémom a prikryjeme druhou polovicou korpusu.
- Polevu si urobíme zmiešaním horúcej vody a citrónovej šťavy a pridáme preosiaty práškový cukor.
- Hotovou polevou rezy potrieme a necháme stuhnúť.

Veľkonočný zákusok so žĺtkovým krémom
Príjemnou bodkou za hodovým menu môže byť aj tento skvelý rez so žĺtkovou penou.
Ingrediencie:
Na korpus :
- 4 bielky&lbsp;
- 130 g cukru kryštál
- 85 g mletých vlašských orechov
- 30 g kakaa
Na krém:
- 4 žĺtky
- 100 g cukru múčky
- 1 rumový cukor
- 200 g masla /li>
Na dokončenie:
- 100 g čokolády na varenie
Postup:
- Bielky si vyšľaháme do tuha, potom po lyžiciach zašľaháme cukor.
- Do pevných bielkov primiešame orechy a preosejeme kakao.
- Cesto si rozmažeme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Dáme piecť na zhruba 13 minút pri 200 °C.&lbsp;
- Medzitým si nachystáme krém. /li>
- Nad vodným kúpeľom šľaháme žĺtky s cukrom a rumovým cukrom do tuha (vajcia sa nesmú začať variť!).
- Po vychladnutí žĺtkov k nim zašľaháme zmäknuté maslo.
- Ešte horúce pláty si nakrojíme na tretiny a necháme vychladnúť.
- Na prvý plát nenesieme krém, priklopíme ďalším plátom a opäť nanesieme krém.
- Horný plát potrieme rozpustenou čokoládou na varenie a dáme do chladničky stuhnúť.

Rezy sú veľmi obľúbené pre svoju náplň a lahodné krémy. Dajú sa pripraviť z množstva surovín. My sme si teda uviedli len zlomok, avšak vybrali sme jedny z najobľúbenejších.
Sladké si na Veľkú noc, ako napokon počas každého sviatku, doprajeme naozaj radi.
Ponúka sa množstvo dobrôt, ktoré sú tradičné aj netradičné.
K tým tradičným patria najmä nadýchané veľkonočné mazance alebo sladké baránky na množstvo spôsobov.
Upiecť si však môžete aj rôzne koláče alebo obľúbené muffiny s motívmi Veľkej noci.
Ako sa vám recepty na veľkonočné rezy páčia? A ak ich vyskúšate, napíšte do komentárov, ako sa podarili.