Veľká noc je považovaná za najväčší kresťanský sviatok.
O jeho hlbšie prežitie sa stará takzvaná prípravná doba alebo doba pôstna.
Prípravné obdobie začína Popolcovou stredou a končí Zeleným štvrtkom.
Pôstna doba trvá štyridsať dní, počas ktorých sa drží veľkonočný pôst.
Čo jesť cez veľkonočný pôst?
Ako je to s pôstom na Veľkú noc
V čase pôstu sa nekonzumuje mäso, okrem nedele. Síce sa nájdu hlboko veriaci, ktorí dodržiavajú štyridsaťdňový veľkonočný pôst, avšak v súčasnej dobe je prísny pôst predovšetkým na Popolcovú stredu a Veľký piatok.
Kedy začína veľkonočný pôst? V stredu 5. marca 2025.
Kedy končí veľkonočný pôst? Vo štvrtok 17. apríla 2025.
Chcete dodržať celý štyridsaťdňový veľkonočný pôst? Jedálny lístok by teda nemal obsahovať mäso, zato by ste do neho mali zaradiť obilniny, strukoviny, domáce celozrnné pečivá, varenú zeleninu, kapustu a čerstvé bylinky. Ideálne je z jedálnička vyradiť aj sladkosti, vajcia, ryby a mliečne produkty.
Akonáhle nastane koniec veľkonočného pôstu, zaraďujte potraviny postupne, aby to nebol pre váš tráviaci trakt veľký šok.
Ak plánujete dodržať pôst na Popolcovú stredu a Veľký piatok, tak v tieto dni si dajte len jedno veľké jedlo bez mäsa. Hlavne dodržujte pitný režim.
Sviatočný týždeň
V poslednom týždni pred Veľkou nocou býval každý deň spájaný s určitými zvykmi. Aké teda bývajú cez veľkonočný týždeň tradície? Viete, čo by ste mali jesť na Modrý pondelok či Škaredú stredu?
Modrý pondelok
V tento deň je veľmi dôležité dodržiavať pitný režim a dostať do tela veľa vody. Práve na Modrý pondelok sa konalo veľké upratovanie, k hlavným dverám domov si ľudia nosili vedrá s vodou, takže sa tento deň spája práve s pitným režimom.
Šedivý utorok
Veľkonočné zvyky a tradície sa dodržiavajú aj na Šedivý utorok. Prečo šedivý? Farba je odvodená od všadeprítomného prachu, pretože gazdinky začali s upratovaním. V tento deň sa servírovali krúpy a šolet. Recept na šolet je nasledujúci. Pozrite sa, aké tradície sa dodržiavajú na šedivý utorok.
Ingrediencie
- 250 g hrachu (fazúľ či iných strukovín)
- 5 lyžíc rastlinného oleja
- 2 väčšie cibule
- 200 g krúp
- 3 strúčiky cesnaku
- štipka soli a korenia
- bylinky na dochutenie
Postup
- Hrách nechajte celé dopoludnie namočený v studenej vode, a potom ho v tejto vode dajte variť, kým nebude mäkký.
- Počas toho si uvarte v osolenej vode krúpy.
- Hrach aj krúpy sceďte a nechajte odkvapkať.
- Cibuľu nakrájajte nadrobno, cesnak prelisujte.
- V panvici si rozpáľte olej, pridajte cibuľu a opražte ju dozlatista.
- Zmiešajte hrach s krúpami, pridajte do zmesi cesnak, soľ, korenie a ďalšie korenie podľa chuti.
- Potom dajte do zmesi ešte osmaženú cibuľku.
- Predohrejte si rúru na 190 °C.
- Pripravte si menší pekáč, vymažte ho tukom, a potom do neho dajte celú zmes na šúľať.

Škaredá streda
V tento deň sa v kresťanstve pripomína, ako Judáš zradil Ježiša kvôli 30 strieborným. Vždy sa na Škaredú stredu vymetali komíny, a preto ten prívlastok (viac informácií nájdete v tomto článku). Akonáhle boli kachle vyčistené, ľudia si na nich piekli judášky. Upečte si veľkonočné judášky aj vy podľa nasledujúceho receptu:
Ingrediencie
- 200 ml plnotučného mlieka
- 110 g cukru múčka
- 1 kocka droždia
- 2 lyžice hrubej múky
- 110 g masla
- 4 žĺtky
- 1 celé vajcia
- 330 g hladkej múky
- 1 vrecko vanilkového cukru
- trocha citrónovej kúry
- štipka soli
Postup
- Zarobte kvások. Zmiešajte vlažné mlieko, lyžičku cukru, kocku droždia a hrubú múku.
- Akonáhle kvások vzíde, zmiešajte maslo so zvyšným cukrom a žĺtkami. V okamihu, keď je z masla pena, pridajte doň kvások, hladkú múku, vanilkový cukor, soľ a citrónovú kôru.
- Urobte hladké cesto, ale pozor, nemalo by sa lepiť.
- Cesto nechajte zhruba pol hodiny v teple kysnúť, potom ho premiešajte a dajte ešte ďalšiu pol hodinu kysnúť.
- Potom si z cesta pripravte 25 tenkých prameňov, ktoré môžete rôzne stáčať.
- Plech si vyložte papierom na pečenie, ukladajte naň judášky a nechajte ich pred pečením ešte štvrť hodiny kysnúť.
- Počas toho si rozohrejte rúru na 180 °C. Predtým, než vložíte plech do rúry, potrite judášky rozšľahaným vajcom.
- Pečte ich zhruba 20 minút.

Objevte podobné tipy
Zelený štvrtok
Jedálniček by malo tvoriť zelené jedlo. Najčastejšie sa v tento deň varí špenát, ktorý je plný vitamínov, draslíka, železa a vápnika.
Veľkonočné zvyky sú na Zelený štvrtok nasledujúce:
- Mali by ste si dať pred východom slnka pečivo natreté medom, budete chránení pred uštipnutím hadom a žihadlami ôs.
- V Orlických horách bolo zvykom hádzať do studne chleba s medom, pretože ľudia verili, že potom v nej vydrží voda celý rok.
- V biskupských chrámoch sa konajú ranné omše, pri ktorých sa svätia sväté oleje.
- Zvony naposledy zazvonia po večernej omši, a potom odlietajú do Ríma, a to až do Bielej soboty. Počas nasledujúcich dní sú zvony nahradené rehtačkami a klapačkami.
- A ďalšie informácie si prečítate v tomto rozsiahlejšom článku o Zelenom štvrtku. .
Veľký piatok
V tento deň si v kresťanstve pripomínajú utrpenie a smrť Ježiša Krista, pričom sa jedná o najprísnejší deň pôstu. Ako dlho trvá veľkonočný pôst na Veľký piatok? V podstate celý deň, avšak máte povolené jedno bezmäsité jedlo. Ďalšie zaujímavosti o Veľkom piatku a jeho histórii sme sa rozpísali v inom článku.
Veľkonočné zvyky na Veľký piatok sú nasledujúce:
- Vstaňte pred východom slnka a choďte sa umyť do potoka. Chránite sa tak pred chorobami.
- Nič si v tento deň nepožičiavajte, pretože požičaná vec by vás mohla začarovať. V dobách minulých sa veľa verilo na čarodejnice a urieknutie.
- Nepracujte na poli či záhrade, nemalo by sa hýbať so zemou.
- Neperte bielizeň, pretože namiesto do vody by ste ju namáčali do Kristovej krvi.
- Chodí sa dom od domu so zvukom rehtačiek a riekačiek a oznamuje sa poludnie a ranné aj večerné kľakanie. Táto veľkonočná tradícia na Veľký piatok sa v niektorých menších obciach a na dedinách dodržiava dodnes.
Biela sobota
V sobotu je vyhlásený deň smútku. V kuchyniach sa pečú mazance a baránky. Recepty na baránky a mazance máme už v iných článkoch na našich stránkach. Upečte si teda baránka podľa niektorého z týchto návodov. A nezabudnite ani na výborné mazance.
Boží veľkonočný hod
V nedeľu na Boží hod veľkonočné sa oslavuje zmŕtvychvstanie Ježiša Krista. V tento deň sa chodí do kostola na svätú omšu.
Aké má veľkonočné nedele zvyky?
- Posväcujú sa veľkonočné pokrmy, teda baránok, mazanec, vajcia, chlieb i víno.
- Návštevu pohostite kúskom posväteného jedla.
Veľkonočný pondelok
Pondelok veľkonočný je spätý s mnohými ľudovými tradíciami a zvykmi. Snáď najznámejšia je veľkonočná tradícia v podobe korbáča. Chlapci si chodia k dievčatám koledovať o namaľované vajcia. S tým je potom spojená aj skutočnosť, že od pondelka začína týždeň vaječných pochúťok. Chcete sa dozvedieť, aké sú tradície na veľkonočný pondelok naprieč celou republikou? Neváhajte a čítajte tento článok.