Recepty na obed na Veľkú noc v tradičných aj netradičných podobách

Pýtate sa sami seba, čo si dáte ako veľkonočný obed v jednotlivé dni?

Malo by byť jedlo niečím špecifické?

Ak vám tieto otázky vŕtajú hlavou, my vám ich zodpovieme. 

V tomto článku sa dočítate, aký obed si uvariť v jednotlivých dňoch svätého týždňa, na Boží hod veľkonočný aj na Veľkonočný pondelok.

Veľkonočný obed na Škaredú stredu

Jedlo na Škaredú stredu by malo napohľad vyzerať nevzhľadne. Nakoniec sa však do neho s chuťou zahryzneme preto, aké je dobré. Tradične sa podávajú trhance na sladko, rôzne nákypy alebo schválne nepodarené zemiakové placky.

Špenátový nákyp s hubami

Nákypy celkovo vyzerajú ako hruda niečoho. Práve preto ich môžeme zvoliť ako veľkonočný obed na Škaredú stredu.

Ingrediencie

  • 280 g mrazeného špenátu
  • ¾ hrnčeka mlieka
  • 1 lyžica masla
  • 2 veľké vajcia
  • 2 strúčiky cesnaku
  • ¾ hrnčeka strúhanej goudy
  • ½ lyžičky soli
  • štipka korenia
  • ½ cibule
  • 50 g šampiňónov z plechovky
  • muškátový oriešok

Postup

  • Na masle si orestujeme najemno nakrájanú cibuľu, cesnak a pridáme špenát.
  • Osolíme, okoreníme, pridáme muškátový oriešok a dusíme asi 5 minút.  
  • Špenát necháme vychladnúť, primiešame k nemu šampiňóny, syr, rozmiešané vajcia a všetko zmiešame. 
  • Zmes potom nalejeme do vymastenej zapekacej formy. 
  • Pečieme pri 180 °C asi 35 minút.
Nákyp zo špenátu ako obed na Škaredú stredu.
dinnerwithjulie.com

Sladký veľkonočný trhanec

Najlepší je s jablkami!

Ingrediencie

  • 200 g hladkej múky
  • 240 ml mlieka
  • 6 vajec
  • 120 ml sladkej smotany
  • 2 lyžice cukru
  • 2 vanilkové cukre
  • 100 g hrozienok
  • štipka soli
  • 4 lyžice rumu
  • olej alebo maslo na vyprážanie
  • jablkový kompót

Postup

  • Hrozienka si sparíme a namočíme na pol hodiny do rumu.&lbsp;
  • Žĺtky si vyšľaháme s cukrom, vanilkovým cukrom, mliekom a smotanou. 
  • Pridáme soľ a hladkú múku.
  • Necháme pol hodiny odstáť.
  • Bielky si vyšľaháme do tuha, a potom opatrne pridáme k cestu spolu s hrozienkami.  
  • Vyprážame na rozpálenej panvici z oboch strán.
  • Podávame s jablčným kompótom.
Trhanec ako obed na Veľkú noc.
pinterest.com

Obed na veľkonočný Zelený štvrtok

V tento deň by na stole nemalo chýbať nič zelené. Súčasťou veľkonočného tradičného menu by tiež mali byť judášky.

Brokolicová polievka so smotanou

Brokolica má presne takú farbu, akú na Zelený štvrtok potrebujeme dostať na náš stôl.

Ingrediencie

  • 1 ks brokolice
  • 1 cibuľa 
  • vegeta
  • 10 g masla
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • soľ
  • korenie

Postup

  • Brokolicu umyjeme, rozdelíme na hlavičky. 
  • Cibuľu si nakrájame na jemno. orestujeme, pridáme brokolicu, chvíľu restujeme, potom podlejeme vodou.
  • Pridáme soľ, vegetu a korenie a varíme do zmäknutia.
  • Potom polievku rozmixujeme najemno a zahustíme smotanou.
Polievka z brokolice na veľkonočný Zelený štvrtok.
hungryhealthyhappy.com

Mačací tanec

Ak máte radi strukoviny, potom ochutnajte toto tradičné veľkonočné jedlo, ktoré je kombinované s pšeničnými krúpami, cesnakom a cibuľou. Podáva sa obvykle s kyslou kapustou.

Ingrediencie

  • 250 g uvarenej šošovice
  • 250 g uvarených krúp
  • 100 g údenej slaniny alebo mäsa z predošlého obeda
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 veľká cibuľa
  • majoránka
  • soľ
  • korenie
  • olej

Postup

  • Slaninu alebo mäso si nakrájame na kocky.
  • Na troške oleja si slaninu či mäso osmažíme do zlatista. 
  • Pridáme najemno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak a chvíľu restujeme. Potom pridáme šošovicu a krúpy. Opäť chvíľu restujeme, dochutíme a je hotovo.
Mačací tanec ako obed na veľkonočný štvrtok.
dobruchut.aktuality.sk

Obed na Veľký piatok

Hoci je tento deň významný smútkom a pôstom, bez jedla úplne zostať nemusíme. Mali by sme sa však vyhýbať mäsu. Výnimkou je však ryba, ktorú si môžeme bez ostychov dať.

Polievka z kyslej kapusty

Kyslá kapusta je plná vitamínov a prospešná nielen ako polievka na Veľkú noc, ale aj ako taký jarný vitamínový doplnok.

Ingrediencie

  • 500 g kyslej kapusty
  • 3 stredne veľké zemiaky
  • 1 cibuľa
  • mletá červená paprika
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 lyžice masla
  • 100 ml sladkej smotany
  • soľ
  • rasca
  • korenie

Postup

  • V hrnci si na masle orestujeme najemno nakrájanú cibuľu. 
  • Potom ju zaprášime múkou a paprikou, podlejeme vodou a privedieme do varu. 
  • Kapustu si podľa kyslosti scedíme a pridáme do hrnca. 
  • Zemiaky si olúpeme a nakrájame na kocky.
  • Pridáme zemiaky, rascu, soľ, korenie a varíme do zmäknutia.
  • Nakoniec zjemníme smotanou.
Veľkonočná polievka z kyslej kapusty.
dobroty.sk

Zapečená ryba so zeleninou

Ryba je ľahká a v kombinácii so zeleninou to platí dvojnásobne. Pre tento deň ako stvorená.

Ingrediencie

  • 1300 g filiet bez kostí (treska)
  • 2–3 lyžice oleja
  • 2 veľké cibule
  • 3–4 mrkvy
  • 2–3 stopkový zeler
  • 4 paradajky
  • 1 veľká červená paprika
  • 3–5 strúčikov cesnaku
  • soľ
  • korenie
  • 1–2 lyžice majonézy

Postup

  • Filé si necháme rozmraziť, umyjeme, usušíme, posolíme, okoreníme alebo použijeme korenie na ryby.&lbsp;
  • Na panvici si ich z každej strany opečieme (2–3 minúty na každej strane). Potom ich premiestnime na dno pekáča a dáme piecť do rúry nahriatej na 180 °C. Teraz si pripravíme zeleninu. 
  • Cibuľu si nakrájame na malé kocky, mrkvu si nastrúhame, papriku a zeler si nakrájame na malé kúsky a paradajky si rozmixujeme. 
  • Na panvici si rozohrejeme trochu masla a pridáme cibuľu, mrkvu a zeler.&lbsp;
  • Osolíme a okoreníme a restujeme asi 5 minút. 
  • Pridáme papriku, paradajky a pretlačený cesnak. Dusíme ďalších 10 minút.
  • Potom si z rúry vyberieme filety a nachvíľu ich dáme z pekáča bokom.
  • Na dno dáme polovicu zmesi zeleniny, na to navrstvíme rybu a hore navrstvíme zmes zeleniny zmiešanú s majonézou.
  • Prikryjeme alobalom a pečieme ďalších 30 minút.
Zapečená ryba ako obed na veľkonočný piatok.
olgasflavorfactory.com

Obed na veľkonočnú Bielu sobotu

Na tento deň, kedy končí pôst, sa začínajú pliesť korbáče a zdobiť veľkonočné kraslice. Na stole by okrem tradičného obedu nemal chýbať lahodný mazanec.

Plnka s údeným mäsom

Veľkonočná hlavička či sekaná. Pod týmito názvami poznáme tento pokrm z pečiva, vajec a mäsa. 

Ingrediencie

  • 500 g uvareného chudého údeného mäsa
  • 250 g plátkov anglickej slaniny, 
  • 10 rožkov
  • 5 vajec
  • 300 ml mlieka 
  • soľ
  • korenie
  • žihľava

Postup

  • Rožky si nakrájame na kocky a pokropíme trochou mlieka.&lbsp;
  • V druhej mise si zmiešame žĺtky so soľou so zvyškom mlieka, čiernym korením, sparenou a nasekanou žihľavou a na kocky nakrájaným údeným.
  • Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh, ktorý do cesta zapravíme.
  • Teraz budeme potrebovať formu na biskupský chlieb.
  • Formu vystelieme slaninou a na to nanesieme plnku, ktorú slaninou priklopíme.&lbsp;
  • Dáme piecť na 180 °C. Pečieme asi 40 minút.
Veľkonočná plnka na Bielu sobotu.
tesco.sk

Náš tip: Pozrite sa na ďalšie recepty na plnku k Veľkej noci.

Obed na Boží hod veľkonočný

Na Boží hod je ideálne jesť jahňacie mäso, ktoré je symbolikou práve tohto dňa. Ak ale tú možnosť nemáme, môžeme to vynahradiť sladkým pečeným baránkom..

Polievka s jarnou zeleninou

Prichádzajúca jar je ako prebúdzanie k životu. Jarná zelenina v polievke tak pripomína nádej na nový začiatok.

Ingrediencie

  • 20 g masla
  • 1 pór
  • 1 zväzok jarnej cibuľky
  • 1 veľká mrkva
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1,2 litra zeleninového vývaru
  • 15 g čerstvej petržlenovej vňate 

Knedličky:

  • 200 g polohrubej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 100 g masla
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
  • 2 lyžice nasekanej pažítky
  • 3–4 lyžice studenej vody

Postup

  • Na masle si orestujeme na kolieska nakrájaný pór, jarnú cibuľku, pridáme na malé kocky nakrájanú mrkvu.&lbsp; varíme 20 minút. 
  • Medzitým si nachytáme knedličky. 
  • Múku si zmiešame s kypriacim práškom, pridáme maslo, nasekanú pažítku, petržlenovú vňať, štipku soli, vodu a rukami vypracujeme cesto . 
  • Z toho potom urobíme malé guličky, ktoré pridáme do polievky. 
  • Varíme do vyplávania knedličiek.
Polievka s jarnou zeleninou ako obed na veľkonočnú nedeľu.
realfood.tesco.com

Teliace kotlety na citrónoch

Jahňacie mäso je často nahrádzané teľacím alebo kozľacím mäsom. 

Ingrediencie

  • 12 teľacích kotliet
  • soľ 
  • korenie
  •  ½ hrnčeka hladkej múky
  •  4 lyžice masla
  •  2 lyžice olivového oleja
  •  ½ hrnčeka suchého bieleho vína
  •  1 a ¼ hrnčeka kuracieho vývaru
  •  1 bio citrón
  •  1 lyžica citrónovej šťavy
  •  ¼ hrnčeka kaparov
  •  2 lyžice petržlenovej vňate 

Postup

  • Kotlety si umyjeme, usušíme a potrieme soľou, korením a obalíme ich v múke.
  • Potom postupne kotlety smažíme na masle z každej strany asi 6 minút . 
  • Kotlety dáme bokom. 
  • Na panvicu si pridáme trochu masla, necháme rozpustiť, pridáme víno a necháme zredukovať na polovicu. 
  • Potom pridáme vývar a na plátky nakrájané citróny (zbavené kôstok) a redukujeme ďalších 8 minút.
  • Nakoniec zjemníme maslom, pridáme kapary, citrónovú šťavu, soľ, korenie a nasekanú petržlenovú vňať.
  • Vrátime späť aj kotlety, aby sa omáčkou trochu nasiakli.
Obed na Veľkú noc s teľacou kotletou na citrónoch.
eitesculinaria.com

Obed na Veľkonočný pondelok

Obed na veľkonočný pondelok bude samozrejme obsahovať vajcia. Nielen, že nám ich plno zostalo po zdobení a hodovaní, ale tiež predstavuje nový život a znovuzrodenie. Poďme si teda ukázať, ako vajíčka spotrebovať.

Veľkonočná plnka s vajcom

Prvý z variantov, kam s vajcami je, schovať ich do plnky.

Ingrediencie

  • 300 g údeného mäsa
  • 10 rožkov
  • 7 ks vajíčok varených natvrdo
  • 4 vajcia
  • 200 ml mlieka 
  • soľ
  • korenie
  • žihľava

Postup

  • Rožky si nakrájame na kocky a pokropíme mliekom.&lbsp;
  • Žĺtky si zmiešame so zvyškom mlieka, soľou, čiernym korením, sparenou a nasekanou žihľavou a na kocky nakrájaným údeným mäsom. Z bielkov si vyšľaháme sneh, ktorý pridáme k zmesi rožkov. Polku cesta dáme na dno vymasteného pekáča na chlieb.
  • Na to dáme vajcia jedno vedľa druhého a zalejeme zvyškom plnky, ktorú ešte uhladíme.
  • Dáme piecť na 180 °C a pečieme asi 40 minút.
Plnka s vajíčkami na veľkonočný pondelkový obed.
tesco.sk

Údená polievka s vajcom

Ak máte čerstvé vajcia, hodí sa vám recept na túto polievku.

Ingrediencie

  • 300 g údeného mäsa
  • cibuľa 
  • 2 zemiaky
  • majoránka
  • rasca
  • 2 vajcia
  • soľ 
  • bobkový list
  • 2 guličky nového korenia
  • 2 guličky korenia

Postup

  • Do vody si dáme celú cibuľu so šupkou, bobkový list, čierne korenie a nové korenie a privedieme do varu.
  • Do horúcej vody si dáme údené a varíme do mäkka.&lbsp;
  • Potom mäso vyberieme z polievky, vývar scedíme, pridáme na kocky nakrájané zemiaky, rascu, majoránku a varíme do zmäknutia zemiakov.
  • Nakoniec pridáme rozmiešané vajcia a údené mäso nakrájané na kocky.
Polievka s údeným mäsom na Veľkonočný pondelok.
dobruchut.aktuality.sk

Okrem tradičných pokrmov na Veľkú noc sú aj tie menej tradičné. 

Ostatne dnes už sa nájde len málo domácností, ktoré tieto zvyky starostlivo strážia. 

Či už budeme doma s rodinou alebo v práci, môžeme si aspoň niektoré zo symbolov Veľkej noci pripomínať práve jedlom. 

Pozrite sa tiež na celé veľkonočné menu, ktoré vás môže inšpirovať. 

Určite nám do komentárov napíšte, čo v týchto dňoch jete vy. A tiež aké netradičné aj tradičné veľkonočné obedy máte najradšej.

Napíšte komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej marketingovej databázy.
Vyžadované informácie sú označené *.