Chcete si upiecť veľkonočné koláče, s ktorými pohostíte návštevu?
Hľadáte recepty na pochúťky vhodné aj pre deti?
Nemusí však ísť vždy o sladký variant, pretože výborné sú aj slané koláče.
Vybrali sme pre vás niekoľko zaujímavých receptov.
Citrónovo-malinový veľkonočný koláč
Nemusíte mať čerstvé maliny, vystačíte si aj s tými zamrznutými. Citrón navyše koláču dodá ojedinelú sviežosť. Na našich stránkach nájdete aj tipy na veľkonočné torty.
Ingrediencie
- 1 a 1/2 hrnčeka hladkej múky
- 1/4 lyžičky prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky soli
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 1/2 hrnčeka mäkkého masla
- 1 vanička mäkkého tvarohu
- 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
- 3 veľké vajcia, izbovej teploty
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 hrnček malín
Ingrediencie na polevu
- 1/2 hrnčeka mletého cukru
- 5 lyžíc vysokopercentnej smotany
- 1 lyžica malinového džemu bez semienok
Postup
- Upečte najskôr koláč. Predhrejte si rúru na 180 °C. Vymažte si formu maslom a vysypte ju múkou.
- Vo veľkej mise zmiešajte múku, jedlú sódu a soľ. V druhej miske pomocou mixéra zmiešajte cukor, maslo, tvaroh a citrónovú kôru, kým nevznikne hladké cesto. Pridajte vajcia, jedno po druhom.
- Zmiešajte suché suroviny s mokrými, aby vzniklo hladké cesto. Pridajte maliny a jemne cesto premiešajte.
- Cesto vlejte do pripravenej formy a uhlaďte ho.
- Veľkonočný koláč pečte zhruba 1 hodinu.
- Potom ho nechajte vychladnúť.
- Medzitým si za pomoci mixéra zmiešajte cukor, smotanu a malinový džem. Vznikne vám poleva, ktorú potom pokvapkáte vychladený koláč.

Citrónová bábovka
Patríte skôr medzi milovníkov báboviek? Aj na Veľkú noc si ju môžete upiecť. Zabudnite však na tradičný recept od babičky a vyskúšajte tento návod.
Ingrediencie
- 2 a 1/2 hrnčeka hladkej múky
- 1 hrnček jemne rozomletých opražených mandlí
- 1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky soli
- 1 hrnček nesoleného masla
- 1 a 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
- 3 veľké vajcia
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 lyžička jemne nastrúhanej citrónovej kôry
- 1 hrnček nízkotučného cmaru
- 1/2 hrnček tvarohu
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 2 hrnčeky čerstvých čučoriedok
Ingrediencie na citrónový krém
- 1/2 hrnčeka vysokopercentnej smotany
- 1/4 hrnčeka tvarohu
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1 lyžica cukru
- bobuľovité ovocie
Postup
- Predohrejte rúru na 180 °C.
- Vymažte si formu na bábovku tukom a vysypte múkou.
- Upečte si najskôr veľkonočnú bábovku. V stredne veľkej miske zmiešajte múku, mandle, prášok do pečiva a soľ.
- Vo veľkej miske pomocou mixéra zmiešajte maslo s cukrom, kým nebude zmes nadýchaná a svetlá. Pridajte vajcia, vanilkový extrakt a citrónovú kôru.
- Do múčnej zmesi postupne pridávajte cmar, potom aj tvaroh a citrónovú šťavu. Zmiešajte múčnú zmes s rozotreným maslom, cukrom a vajcami. Miešajte, kým nevznikne hladké cesto.
- Do cesta potom prisypte čučoriedky a jemne premiešajte.
- Cesto vlejte do formy na bábovku a pečte ju zhruba 1 hodinu.
- Nechajte bábovku vychladnúť a potom ju vyberte z formy.
- Medzitým si pripravte citrónovú polevu. V miske pomocou mixéra zmiešajte všetky ingrediencie potrebné na polevu. Bábovku potom polevou ozdobte a hore dajte ešte bobuľovité ovocie.

Taliansky koláč na Veľkú noc
V talianskych domácnostiach počas veľkonočných sviatkov nesmie chýbať špeciálny koláč. Je skutočne ľahký. A vychutnáte si ho aj kedykoľvek inokedy počas roka.
Ingrediencie na cesto
- 3 a 1/2 hrnčeka hladkej múky
- 2 lyžice cukru
- 1 a 1/2 lyžičky soli
- 1 a 1/2 hrnčeka nesoleného masla, nakrájaného na kúsky
Ingrediencie na plnku
- 300 g mangoldu bez stoniek
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 2 stredne veľké cibule, najemno nasekané
- 10 veľkých vajec
- 1 hrnček ricotty
- 100 g parmezánu, nastrúhaného nahrubo
- 1 veľký strúčik cesnaku
- 2 lyžičky jemne nastrúhanej citrónovej kôry
- 1/4 lyžičky čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
- 2 lyžičky soli
- 1 a 1/2 lyžičky čierneho korenia
- 2 lyžičky cukru
Postup na cesto
- Zmiešajte múku, cukor a soľ. Pridajte maslo a spracovávajte cesto tak dlho, kým sa nespracuje aj samotné maslo. aby sa dokonale spojilo.
- Rozdeľte ho na polovicu.
- Jednu polovicu položte na potravinovú fóliu.
- Cesto rozvaľkajte na plát hrubý 20 milimetrov, a potom ho zabaľte .
- To isté urobte aj s druhou polovicou cesta.
- Oba pláty dajte do chladničky na aspoň 2 hodiny.
Postup na plnku
- Do veľkého hrnca dajte vodu a priveďte ju do varu. Pridajte do nej mangold a varte túto zeleninu tak dlho, pokiaľ nebude svetlo zelená. Ak nezoženiete mangold, môžete použiť špenát. Aj koláč so špenátom je totiž výborný.
- Mangold povarte zhruba 2 minúty, a potom ho pomocou klieští namočte do studenej vody, aby ste zastavili varenie. Zeleninu nechajte vychladnúť, a potom ju jemne nasekajte.
- Vo veľkom hrnci si rozpáľte olej. Osmažte cibuľku a zmiešajte ju s mangoldom.
- Vo veľkej miske rozšľahajte 4 vajcia. Pridajte k nim ricottu, parmezán a mangold. Všetko premiešajte. Pridajte cesnak, citrónovú kôru, muškátový oriešok, 2 lyžičky soli a korenie.
- Vytiahnite cesto z chladničky, nechajte ho zhruba 5 minút pri izbovej teplote. Jeden plát ešte rozvaľkajte tak, aby ste ho mohli dať do formy na koláč a aby ešte cesto trochu presahovalo cez okraje. Cesto zatlačte do strán a dna formy.
- Rozšľahajte si jedno vajce, a tým hrany cesta potrite.
- Potom na koláč rovnomerne naneste plnku.
- Vezmite druhý plát cesta, dajte ho cez plnku, a potom zatočte okraje.
- Potrite taliansky koláč zhora vajíčkom, posypte ho cukrom, zabaľte ho do potravinovej fólie a dajte ho na 10 minút do mrazničky.
- Predhrejte si medzitým rúru na 180 °C. Vyberte koláč z mrazničky, oddeľte z neho potravinovú fóliu, a potom ho pečte zhruba 65 až 75 minút. Než ho budete podávať, nechajte ho vychladnúť.

Objevte další recepty
Veľkonočný tvarohový koláč
Aj v našich končinách sa začal na Veľkú noc piecť ruský trhaný koláč. Jeho príprava je totiž jednoduchá a rýchla.
Ingrediencie na cesto
- 2 a 1/2 hrnčeka hladkej múky
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 3/4 hrnčeka masla
- 2 veľké vajcia
- 2 lyžice holandského kakaa
- 1 prášok do pečiva
Ingrediencie na náplň
- 3/4 hrnčeka kryštálového cukru
- 3 veľké vajcia
- 2 vaničky tvarohu
- 250 ml smotany na šľahanie
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli
Postup
- Vo väčšej miske zmiešajte múku s práškom do pečiva. Pridajte do nej cukor a kakao.
- Ďalej do misky primiešajte vajcia a maslo, a potom na pracovnej doske spracujte cesto.
- Štvrtinu cesta dajte bokom, zvyšok dajte do formy na koláč.
- Zvlášť v miske zmiešajte maslo s cukrom, pridajte tvaroh a všetko premiešajte.
- Zo smotany si ušľahajte šľahačku, a tú opatrne zamiešavajte do tvarohu.
- Potom pridajte vajcia , štipku soli a vrecko vanilkového cukru.
- Náplň pomocou mixéra premiešajte, aby sa všetky ingrediencie dokonale spojili.
- Náplň dajte na cesto, a potom zo zvyšného cesta vykrojte nejaké ozdoby, a tým koláč spestrite.
- Predohrejte si rúru na 180 °C a ruský trhaný koláč pečte zhruba 60 minút.
Veľkonočná mrkvová torta
Mrkvy sa nepridávajú iba do šalátov. Pečú sa z nich aj rôzne buchty a koláče na Veľkú noc. Sú sladké, ale aj zdravé.
Ingrediencie na koláč
- 250 g masla, izbovej teploty
- 4 veľké vajcia
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 225 g svetlo hnedého cukru
- 200 g mrkvy, hrubo nastrúhané
- 300 g hladkej múka
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička korenia podľa ľubovôle (škorica, muškátový oriešok, klinčeky, nové korenie)
- 1 lyžička mletého zázvoru
Ingrediencie na polevu
- 40 g masla
- 100 g tvarohu
- 175 g práškového cukru
Ingrediencia na ozdobu
- 10 g pistácií, nasekaných najemno
Postup
- Vymažte si tortovú formu maslom.
- Vo veľkej miske zmiešajte maslo, vajcia, vanilkový extrakt a hnedý cukor.
- Primiešajte nastrúhanú mrkvu, múku, prášok do pečiva a korenia. Všetko dôkladne premiešajte, aby vzniklo hladké cesto.
- Potom cesto dajte do formy a veľkonočný mrkvový koláč pečte 55 minút.
- Po upečení ho nechajte vychladnúť.
- Medzitým si pripravte polevu, a to tak, že zmiešate maslo, tvaroh a práškový cukor.
- Ozdobte polevu ešte pistáciami. Veľkonočný mrkvový koláč je hotový.

Veľkonočné lekvárové koláče
Už ste si niekedy vyskúšali recept na veľkonočné koláče? Čo tak si ich tento rok upiecť? Síce je s nimi väčšia práca, ale pochutnáte si na nich všetci.
Ingrediencie
- 1 hrnček nesoleného masla izbovej teploty
- 1/3 hrnčeka cukru
- 1/3 hrnčeka hnedého cukru
- 1 veľký žĺtok
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 2 a 1/4 hrnčeka hladkej múky
- 2 lyžičky kukuričného škrobu
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 hrnčeka cukru na obalenie (voliteľné)
- 1/3 hrnčeka lekváru
Postup
- V miske pomocou mixéra zmiešajte maslo, kým nebude krémové.
- Do masla pridajte cukor, a potom ešte mixujte, kým sa ingrediencie nespoja.
- Pridajte žĺtok a vanilkový extrakt, opäť chvíľu mixujte.
- V ďalšej miske si zmiešajte múku, kukuričný škrob a soľ.
- Postupne vmiešavajte múčnu zmes do mokrých ingrediencií, pokiaľ sa všetky suroviny dokonale nespoja. Cesto bude suché a drobivé, a preto ho potom môžete vypracovať rukou.
- Lyžičkou si naberte trochu cesta, urobte z neho guličku, a potom do cesta urobte jamky prstom.
- Veľkonočné koláče obaľte v cukre a položte na papier na pečenie.
- Potom dajte koláče do mrazničky a nechajte ich tam 30 minút.
- Predohrejte si rúru na 190 °C. Slivkový lekvár si dajte do malej nádoby a rozohrejte ich v rúre.
- Do každej jamky na koláči dajte trochu lekváru, koláč položte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte po dobu 11 minút.
