Pripravte si s nami tradičnú veľkonočnú hlavičku. Nájdete tu všetko o pôvode tohto pokrmu vrátane najobľúbenejších receptov!

Robíte si každoročne veľkonočnú hlavičku a nedáte na ňu dopustiť?

Alebo o tomto recepte príliš neviete, ale radi by ste ho vyskúšali?

Prinášame vám skvelý postup, ako si urobiť tú najlepšiu veľkonočnú hlavičku.

Odkiaľ veľkonočná hlavička pochádza?

Tento recept sa pôvodne pripravoval zo zvyškového mäsa z teľacej hlavy, odtiaľ tiež pochádza jeho názov. Dnes sa však toto mäso príliš nevyužíva, hlavičky sa pripravujú z údeného, ​​niekde aj z vnútorností. Veľmi dôležitou súčasťou receptu sú bylinky, predovšetkým žihľavy.

Existuje veľké množstvo druhov veľkonočnej hlavičky, inak tiež nazývanej plnka alebo sekaná.

Kedy sa pečie veľkonočná hlavička?

Neexistuje jednotná odpoveď. V niektorých rodinách je tradícia plnky taká zabehnutá, že sa pečie hneď niekoľkokrát do roka. Všeobecne vzaté však na Veľkú noc podávame plnku na Veľkonočný pondelok, pretože to je presne ten deň, kedy sú najväčšie hody a môže sa už jesť aj mäso. 

Pokiaľ potrebujete inšpiráciu, prinášame vám tie najlepšie recepty na veľkonočné plnky, z ktorých si vyberie skutočne každý.

Pripravili sme pre vás najlepšie recepty na veľkonočnú hlavičku, ktoré budete chcieť vyskúšať všetky. V každej domácnosti sa toto jedlo podáva inak, tak sme sa pustili naprieč zvykmi a pokúsili sa nahliadnuť pod pokrievky rodinných tajomstiev. 

Čierna veľkonočná hlavička

Prečo sme vybrali tento recept na veľkonočnú hlavičku? Pripravuje sa zo starého chleba a orechov, je to jeden z najstarších receptov a podáva sa ako príloha ku kurčaťu. 

Ingrediencie:

  • 6 – 8 krajcov staršieho chleba
  • 6 vajec
  • 100 g masla
  • 6 šampiňónov
  • 100 g vlašských orechov
  • 1 menšia cibuľa
  • soľ, rasca, mletý zázvor, cesnak

Postup práce: 

  • starší chlieb nakrájate na kocky, zalejete decilitrom vody a necháte vymočiť
  • nadrobno nakrájanú cibuľu osmažíte doružova na masle, pridáte na plátky nakrájané šampiňóny (alebo huby), soľ, trochu rasce a korenia
  • restujte, kým trochu nezavädnú
  • rozdrvíte namočený chlieb a pridáte k nemu hrubo nasekané orechy, huby s cibuľkou, tri prelisované strúčiky cesnaku, pol lyžičky mletého zázvoru a šesť žĺtkov
  • dobre premiešate
  • ochutnajte zmes, ak je dostatočne slaná a vyvážene korenená
  • vymažte pekáč a vysypte ho krupicou
  • zo šiestich zvyšných bielkov vyšľaháte tuhý sneh a opatrne vmiešate do chlebovej zmesi
  • tou naplňte pekáč, stierkou uhlaďte
  • pri 200 stupňoch pečte asi 30 minút, potom špajľou skontrolujte, či je hlavička hotová, buďte opatrní, nemala by vo vnútri zostať suchá
  • vyberte z rúry a nechajte vychladnúť
  • plnku možno podávať z kuracími stehnami alebo ju zjedzte len tak za studena
zdroj: valachshop.sk

Tradičná veľkonočná hlavička so zelenými lupeňmi

Ingrediencie:

  • 6 rožkov alebo 270 g iného bieleho pečiva
  • 450 g údeného mäsa
  • 200 g mladého zeleného lupenia (môžete tiež využiť bežne dostupný baby špenát alebo rukolu)
  • 130 g masla
  • 6 vajec
  • 400 ml mlieka
  • 1 lyžička a dve väčšie štipky soli

Postup práce:

  • deň vopred nakrájajte pečivo na kocky, rozložte ho na plech a nechajte do druhého dňa usušiť pri izbovej teplote, tiež si uvarte údené mäso – vložte ho do hrnca, zalejte studenou vodou tak, aby bolo tesne zakryté, a priveďte do varu
  • priveďte do varu asi 2 litre osolenej vody a vhoďte do nej všetky zelené listy
  • blanšírujte pár sekúnd a rýchlo vylovte na sitko, zelené musíte ihneď schladiť, aby si zachovalo farbu aj živiny
  • nakoniec zelené nasekajte nožom nahrubo
  • rúru predhrejte na 180 stupňov
  • pekáčik si vyložte papierom na pečenie
  • rozotrite maslo so štipkou soli 
  • do masla zašľahajte postupne žĺtky
  • bielky ušľahajte so zvyšnou štipkou soli do polotuhého snehu
  • v miske zmiešajte usušené pečivo a mlieko, bleskovo premiešajte, potom pridajte mäso nakrájané na kocky, pripravené zelené a rozmiešané maslo so žĺtkami
  • premiešajte, aby vznikla rovnomerná zmes
  • úplne nakoniec pridajte bielky a ihneď zmes nalejte do pripraveného pekáča
  • vo vyhriatej rúre pečte 50 minút dozlatista
  • po upečení nechajte vychladnúť predtým, než veľkonočnú hlavičku vyklopíte z pekáča
zdroj: www.remoska.sk

Slovenská veľkonočná baba

Ingrediencie:

  • 200 g králičej pečene
  • 150 g kuracích srdiečok
  • 2 dcl bieleho vína
  • 7 rožkov
  • 2 stredne veľké cibule
  • 7 vajíčok (5 surových + 2 uvarených natvrdo)
  • hrsť petržlenovej vňate
  • soľ
  • korenie
  • bravčová masť
  • strúhanka na vysypanie pekáčov

Postup práce:

  • rúru si predhrejte na 180 stupňov
  • zapekací pekáč si vytrite masťou, vysypte strúhankou a odložte bokom
  • rožky nakrájajte na kocky a zalejte mliekom
  • nakrájanú cibuľku speňte na masti
  • pečeň a srdiečka očistite a nakrájajte na malé kúsky, tie potom pridajte na panvicu k vyprážanej cibuľke – najprv srdiečka, ktoré poduste podliate vínom asi 10 minút, a potom, až sa víno odparí, zvýšte plameň a pridajte pečeň
  • sprudka opečte a ochuťte soľou a korením, medzitým si nakrájajte 2 vajcia uvarené natvrdo, jednu papriku a petržlenovú vňať
  • nakrájané ingrediencie zmiešajte s rožkami, pridajte hotovú mäsovú zmes a dôkladne premiešajte
  • v druhej mise si vyšľahajte 5 vajec a pridajte k rožkom a mäsovej zmesi
  • ešte raz dobre premiešajte a výslednou plnkou naplňte pripravené keramické zapekacie misy
  • pečte asi 45 – 60 minút
zdroj: blog.kitchenaid.cz

Je správny čas sa začať zamýšľať nad tohtoročnou Veľkou nocou! Čas beží a pokiaľ si dáte náskok, privítate jar skvele pripravení. Inšpirujte sa, ako osláviť Veľkú noc, čo si vyrobiť a upiecť ešte dnes.

Už sa vám zbiehajú sliny nad tými najlepšími receptami na veľkonočnú hlavičku? Pripravte si ju podľa svojich predstáv, s obľúbeným mäsom aj hrsťou čerstvých byliniek. Zaručujeme, že táto delikátna záležitosť zmizne z vášho stola, doslova sa po nej len zapráši. Vieme to my a vedeli to aj naše babičky.

Napíšte komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej marketingovej databázy.
Vyžadované informácie sú označené *.