Tradiční veľkonoční baránkovia v 7 skvelých variantoch pre maškrtné jazýčky

Patrí k sviatkom rovnako ako kraslice alebo korbáč!

Je to skrátka taká ďalšia veľkonočná tradícia. Ako ale upiecť toho najlepšieho?

Ako by mal vyzerať a chutiť správny veľkonočný baránok? Recepty v tomto článku vám to ukážu!

Inšpirujte sa. 🙂

Trený veľkonočný baránok ako od babičky

Trený baránok s vôňou masla prevonia váš slávnostný stôl.

Suroviny:

  • 120 g masla
  • 4 vajcia
  • 200 g cukru krupica
  • 1 vanilkový cukor
  • 200 ml mlieka
  • 300 g polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • pár kvapiek šťavy z citróna

Postup:

  • Tuk, žĺtky a cukry vymiešame do peny. Postupne pridávame vlažné mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva.
  • Zakvapkáme šťavou z citróna a nakoniec pomaly vmiešame sneh z bielkov.
  • Vymažeme formu, vysypeme hrubou múkou a pečieme v predhriatej rúre asi 30 až 45 minút.
Tradičný recept na veľkonočného baránka.
tesco.sk

Hrnčekový baránok

Nemáte doma váhu? Skúste hrnčekového baránka.

Suroviny:

  • 2,5 hrnčeka hladkej múky
  • 1,2 hrnčeka cukru krupice
  • 5 celých vajec
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 šľahačka (nevyšľahaná)

Postup:

  • Zmiešame všetky suroviny a vylejeme do formy vymastenej a vysypanej strúhankou.
  • Pečieme v predhriatej rúre na cca 180 stupňov po dobu 45 minút.
Jednoduchý baránok upečený hrnčekovou metódou

Biskupský baránok so šľahačkou

Jemný baránok so šľahačkou na biskupský spôsob patrí medzi veľmi obľúbené.

Suroviny:

  • 2 poháre polohrubej múky
  • 1 pohár cukru
  • 1 smotana na šľahanie
  • 4 vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 prášok do pečiva
  • strúhaná citrónová kôra z 1/2 citróna
  • hrsť sekaných mandlí
  • hrsť čokolády

Postup:

  • Žĺtky vymiešame s cukrami, pridáme múku s práškom do pečiva, citrónovú kôru, zalejeme smotanou, pridáme mandle, ovocie a čokoládu a riadne premiešame.
  • Nakoniec vmiešame zľahka sneh z bielkov.
  • Pečieme v dobre vymastenej a vysypanej forme pri 180 °C.
Biskupský baránok je obľúbený veľkonočný múčnik.
tortyodmamy-sme.sk

Recept na veľkonočného baránka s citrónom

Zdobeného veľkonočného baránka zvládnete hravo. Stačí na to trochu jednoduchej citrónovej polevy.

Suroviny:

  • bielok 4 ks ( + 4 žĺtky)
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 200 g cukru krupice
  • 240 g polohrubej múky
  • 2 ks vajec
  • citrónová kôra
  • lieskové orechy a mandle na ozdobu

Na polevu:

  • 1 bielok
  • citrónová šťava
  • 1 lyžička cukru múčka

Postup:

  • Do misy dáme vajcia, žĺtky, cukry, citrónovú kôru a šťavu a všetko vyšľaháme do peny.
  • Do tejto peny zľahka vmiešame múku a nakoniec aj pevný sneh ušľahaný z bielkov. Rúru predhrejeme na 190°C.
  • Formu na baránka dôkladne vymastíme tukom, vysypeme hrubú múku, pripravené cesto do nej vlejeme a formu zaklopíme. Baránka upečieme do ružova a ešte horúceho vyklopíme.
  • Keď baránok vychladne, vyšľaháme bielok s práškovým cukrom a po kvapkách do polevy zašľaháme citrónovú šťavu. Vzniknutou polevou baránka ozdobíme.
  • Mandle použijeme ako oči, lieskový oriešok ako nos. Veľkonočného baránka ozdobíme mašľou a naaranžujeme na sviatočný stôl.
Veľkonočný baránok s citrónovou polevou
mnamrecepty.eu

Poctivý piškótový baránok na Veľkú noc

Tento recept na veľkonočného baránka hravo zvládnete, výsledok bude dokonalý. Skúste to!

Suroviny:

  • 180 g hrubej múky
  • 4 ks vajec
  • 4 lyžice horúcej vody
  • 200 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • citrónová kôra z 1/4 citróna
  • maslo (Hera na vymazanie)
  • hrubá múka na vysypanie formy

Postup:

  • Žĺtky šľaháme s práškovým cukrom do peny a počas šľahania pridávame po lyžiciach horúcu vodu. Prisypeme vanilkový cukor, po častiach vmiešame múku a nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov.
  • Obe polovice baránka dobre vymastíme maslom a vysypeme múkou. Cesto vlejeme do časti formy, priklopíme druhou polovicou formy a pečieme v stredne vyhriatej rúre asi 175 °C cca 45 minút. Na konci pečenia môžeme vyskúšať špajdľou, či už je upečený. Baránka vyklopíme a necháme vychladnúť. Môžeme len posypať cukrom alebo aj zdobiť polevou.
Baránok na Veľkú noc z piškóty.
oetker.sk

Tvarohový veľkonočný baran s makom

Tvaroh je výbornou prísadou do sladkého veľkonočného pečiva. Využíva sa napríklad aj do niektorých receptov na mazance.

Suroviny:

  • 125 g Hery
  • 200 g cukru
  • 1 tvaroh
  • 4 ks vajec
  • 250 g polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 2 polievkové lyžice rumu
  • 2 polievkové lyžice mletého maku
  • 2 ks klinčekov na oči

Postup:

  • Žĺtky vyšľaháme s cukrom a Herou do peny, pridáme tvaroh s rumom, múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec zľahka vmiešame sneh.
  • Väčšiu polovicu cesta nalejeme do formy. Do zvyšku pridáme mak a nalejeme na svetlé cesto.
  • Pečieme pri 175 °C asi hodinu.
  • Pocukrujeme a ozdobíme mašľou a ako oči vpichneme klinček.
Veľkonočný tvarohový baránok s makom.
kozar.sme.sk

Veľkonočný bezlepkový baránok

Radi by ste sa zahryzli do baránka, ale nemôžete nič s múkou? Ochutnajte tento recept bez lepku.

Suroviny:

  • 100 g mandľovej múky
  • 30 g kešu múky
  • 70 g kokosovej múky
  • 4 vajcia
  • 50 g masla
  • 3 lyžice trstinového cukru
  • 250 g tučného tvarohu
  • 200 g smotany na varenie
  • prášok do pečiva
  • 1 lyžička vanilky
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžičky citrónovej kôry
  • sušené brusnice

Postup:

  • Múky, a prášok do pečiva si spolu zmiešame. 
  • Maslo vymiešame s trstinovým cukrom a žĺtkami. 
  • Bielky si vyšľaháme do tuha.
  • Sypkú zmes pridáme k zmesi s vajcami, pridáme tvaroh, smotanu citrónovú šťavu a kôru a brusnice.
  • Premiešame a opatrne vmiešame bielky.  
  • Cesto dáme do vymastenej formy a pečieme pri 175 °C asi 50 minút.
Bezlepkový baránok z mandľovej, kokosovej a kešu múky.
klasickerecepty.sk

Formy na veľkonočného baránka

Existuje celý rad foriem, ktoré sa pri príprave baránka používajú. Dajú sa kúpiť formy

  • keramické,
  • plechové,
  • silikónové,
  • s nepriľnavým povrchom.

Záleží na preferenciách a obľúbenosti každej jednotlivej kuchárky, ktorá forma pre ňu bude najlepšia.

V každej z vyššie uvedených foriem sa baránok pečie inak. Niektoré formy nie je potrebné vymazávať a vysypávať a ušetrí sa vďaka nim aj niečo málo času.

Medzi ne patrí napríklad aj silikónová forma na veľkonočného baránka, ktorá sa teší stále väčšej a väčšej obľube.

Z ďalších sladkých a výborných dobrôt doporučujeme domáce veľkonočné koláče, o ktorých tu tiež píšeme.

Napíšte komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej marketingovej databázy.
Vyžadované informácie sú označené *.