Lichtenštajnská Veľká noc vám ponúka vajíčko s veršami, gastronómiu i zasnežené vrcholky! Poďte ich s nami spoznať!

Lichtenštajnsko je malinká krajina s hlbokou kresťanskou tradíciou, preto sa tu oslavuje Veľká noc tradične.

Veľkonočná kraslica je tu červená a zdobená veršom, dáva sa totiž z lásky!

Aké sú miestne zvyky a tradície? Niektoré budú povedomé, po iných si musíte umyť tváre!

Aké lahôdky potom ponúkne lichtenštajnský veľkonočný stôl? Ochutnáme ich spoločne s veľkonočným koláčom, ktorý sa v tejto krajine pripravuje.

Už sa nemusíte pýtať, ako sa oslavuje Veľká noc v Lichtenštajnsku, pretože prinášame všetky odpovede!

Kedy sa oslavuje Veľká noc v Lichtenštajnsku?

Rovnako, ako vo zvyšku kresťanských krajín, aj tu sa oslavuje Veľká noc tradičným spôsobom – prvú nedeľu po jarnom splne. V tomto období sa dodržuje pôstny čas, ktorý začína na popolcovú stredu a končí bielou sobotou. Čo je však v Lichtenštajnsku raritou je tzv. Liechtensteiner Fastenopfer – lichtenštajnský pôstny fond, ktorý vyberá peniaze na charitu po celé toto obdobie a stále je tu aktuálny. 

Pozrite sa za hranice a skočte s nami osláviť luxemburskú Veľkú noc. Dáte si tu praclík a potom dostanete vajíčko, alebo aj košom!

Lichtenštajnské veľkonočné vajíčko

Aj tu má maľovaná kraslica svoj ohromný význam. Pôvodný vzhľad veľkonočného vajíčka bol čisto červený a písali sa naň verše. Oproti klasickej spojitosti s krvou Krista, je však lichtenštajnské vajíčko darované z lásky. Rozdávala sa väčšinou po ceste z kostola. 

zdroj: freepik.com

V 19. storočí prišiel do tejto krajiny veľkonočný zajačik, ktorý sa stal symbolom nosenia vajíčok a dodnes táto tradícia pretrváva rovnako, ako v okolitých štátoch. Vajíčka, často aj tie čokoládové, sa schovávajú a deti ich potom hľadajú po celom dome aj na záhrade. 

Najväčšiu moc potom majú vajcia znesené na Veľký piatok, o tých sa tvrdí, že majú čarovnú moc.

Lichtenštajnské veľkonočné zvyky a tradície

Rapkačka namiesto zvonov

Od zeleného štvrtka po bielu sobotu aj v Lichtenštajnsku utíchnu kostolné zvony. A je opäť na deťoch a mládeži, aby ich činnosť zastúpila pomocou rapkáčov alebo iných nástrojov, vydávajúcich zvuk. 

zdroj: blobsvc.wort.lu

Zapaľovanie ohňa

Na prvú pôstnu nedeľu – v nedeľu ohňov – chodia chlapci po dedine a zbierajú drevo na veľký oheň, ktorý večer zapália. Potom urobia starodávny obrad, kedy zapálenými lúčmi kreslia obrazy do vzduchu, keď oheň vyhasne, vracajú sa chlapci domov, kde ich čaká tradičná palacinka. 

Špinavý štvrtok

Ten nastáva posledný štvrtok pred pôstom. Pri tejto príležitosti si chlapci naberú sadze z komína, ktoré následne nanášajú do vlasov či na tváre nič netušiacich obetí. Tradíciou v tento deň tiež bývalo – jedná sa o starší zvyk, ktorý už nie je tak obvyklý – ukradnúť gazdinej hrniec s polievkou. Ženy boli na tento okamih dobre pripravené a obvykle do hrnca zo žartu umiestnili topánku.

V tomto období sa na území Lichtenštajnska tiež stretávame s tradičnou procesiou, ktorá prechádza dedinou či mestom a nesie so sebou náboženské predmety a obrazy. 

Chcete si v Lichtenštajnsku dať niečo dobré na jedenie?

Lichtenštajnská kuchyňa je silne ovplyvnená okolitými štátmi, tak sa v nej premieta mnoho chutí. Tradičné veľkonočné pokrmy, pripravované z jahňacieho alebo králičieho mäsa nájdete na stoloch domácností alebo aj v reštauráciách. Medzi tradičné lichtenštajnské jedlá, ktoré vás môžu príjemne prekvapiť, patria Käsknöpfle, čo sú, inak povedané, halušky so syrom alebo tiež Ribel, tradičný pokrm z kukurice a pšenice, ktorý sa je s jablkovým pyré alebo sa namáča do kávy.  p>

zdroj: kaeserei.com

Je zrejmý silný vplyv švajčiarskej a rakúskej kuchyne, ktorý sa tu premieta do každého sústa. Ochutnať v Lichtenštajnsku totiž môžete výborné víno, aj pivo, klobásy alebo rezeň.

Ak chcete ochutnať niečo skutočne tradičné, je to rozhodne Hafalaab, polievka ochutená údenou slaninou alebo šunkou, v ktorej plávajú úhľadné knedličky z pšenice a kukuričnej múky. Ďalším je Torkarebl, ktorý sa pripravuje na sladko zo zmesi kukuričnej múky, soli, mlieka a vody. Zmes by mala mať konzistenciu niekde medzi knedľou a kašou, podáva sa s džemom alebo kávou. 

Tradičný lichtenštajnský veľkonočný koláč

zdroj: www.bakingenvy.com

Ak chcete ochutnať niečo skutočne raritné pre lichtenštajnskú kuchyňu, prinášame vám recept na veľkonočný koláč dvoch farieb, ktorý sa tu pečie.

Ingrediencie:

  • 400 g masla
  • 380 g cukru
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 8 vajec
  • 600 g múky
  • 4 lyžičky prášku do pečiva
  • 2 štipky soli
  • 25 g kakaového prášku
  • 200 ml mlieka
  • múčkový cukor na posypanie

Postup práce:

  • Predohrejte rúru na horný a dolný ohrev na 180 °C.

Tmavé cesto:

  • Na tmavé cesto zmiešajte 200 g masla so 190 g cukru a vanilkovým cukrom.
  • Po častiach vmiešajte 4 vajcia.
  • Primiešajte 300 g múky s 2 lyžičkami prášku do pečiva a 1 štipkou soli a 25 g kakaového prášku.
  • Do cesta striedavo vmiešajte 100 ml mlieka.
  • Cesto nalejte do vymastenej formy a uhlaďte.
  • Pečte v predhriatej rúre približne 55 minút.
  • Pred ďalším pečením nechajte úplne vychladnúť.
  • Koláč nakrájajte na plátky hrubé asi 2 cm.
  • Z každého plátku koláča vykrojte pomocou vykrajovača zajačika. 

Svetlé cesto:

  • Na svetlé cesto opäť zmiešajte 200 g masla so 190 g cukru.
  • Po častiach vmiešajte zvyšné 4 vajcia.
  • Zmiešajte 300 g múky s 2 lyžičkami prášku do pečiva a 1 štipkou soli a vmiešajte do cesta striedavo so 100 ml mlieka.  
  • Nalejte asi 2-3 polievkové lyžice cesta do formy a uhlaďte ho.
  • Do formy na bochník naskladajte zajačiky v rade vedľa seba a trochu ich pritlačte.
  • Teraz do formy lyžicou vlejte zvyšné svetlé cesto a vyplňte ním medzery. 
  • Koláč pečte v predhriatej rúre asi 50 minút.

Ako sa oslavuje slovinská Veľká noc a čo si tu doprajete dobrého? Nechajte sa previesť najkrajšími jarnými zákutiami tejto krajiny a ochutnajte miestne tradície.

Kam sa v Lichtenštajnsku na Veľkú noc pozrieť?

Lichtenštajnsko sa príliš nevymyká našim klimatickým podmienkam, napriek tomu vás na jar uchváti uhrančivým pohľadom do vysokých kopcov i nádherných miest. Pokiaľ sa do tejto krajiny na jar chystáte, prinášame vám tipy, čo rozhodne nevynechať.

Vaduz, hlavné mesto

Ak chcete spoznať Lichtenštajnsko, navštívte jeho hlavné mesto. Ide o jedno z najmalebnejších miest v Európe, hoci nevyniká svojou veľkosťou. Prezriete si sídlo panovníka – Vaduzský hrad, ktorý tvorí dominantu mesta, avšak verejnosti prístupný nie je. Nádhera tohto miesta sa blízko prelína s kultúrou, ale aj gastronomickými zážitkami. Ďalej vás čaká množstvo pamiatok, ako sú Städtle, historické mesto, budova parlamentu, Rathaus alebo katedrála svätého Florina. Užijete si krásu tohto miesta do posledného dúšku, jar je opäť priaznivejšia, čo sa týka počtu turistov, tak rozhodne neváhajte. 

zdroj: studyinginswitzerland.com

Mesto Schaan

Toto malebné, hoci priemyselné mestečko, sa nachádza iba tri kilometre od Vaduzu, takže sa stane ďalšou logickou zastávkou. S kultúrou a históriou krajiny sa zoznámite v centre DoMuS, následne si vyšliapnete do pútnického kostola Maria zum Trost a necháte sa pohltiť nádherným výhľadom. Schaan je ideálnym východiskovým miestom pre mnoho krásnych výstupov do okolitých svahov. Navyše sa v tomto meste koná známy lichtenštajnský festival, plný hudby, jedla a tanca, na ten by ste však museli počkať až do leta.

Za zimou do Malbunu

Jediné a zároveň úchvatné zimné stredisko v Lichtenštajnsku pre všetkých milovníkov zimných športov sa nachádza v Malbune, kde sú optimálne snehové podmienky pre všetky zimné aktivity – 23 kilometrov zjazdoviek, lanovky až do výšky 2000 metrov. Malbun dnes patrí k miestam, kde zima trvá nepatrne dlhšie, než inde, pokiaľ sa teda s jarou chcete ešte dotknúť snehu, vyrazte sem a poriadne si pretiahnite telo medzi vysokými vrcholkami. 

zdroj: www.skiliechtenstein.com

Táto malá európska krajina je možno nepatrná na mape, ale obrovská tým, čo vám môže ponúknuť. Jarným výletom za oslavou Veľkej noci v Lichtenštajnsku preto nemôžete zďaleka nič pokaziť. Doprajete si hromady dobrého jedla, tradičné pochody do kopcov, nádherné vrcholky – z jednej strany schodné a zaliate slnkom, v Malbune potom ešte zasnežené a pripravené na lyžovanie.

Napíšte komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej marketingovej databázy.
Vyžadované informácie sú označené *.