Prinášame skvelé tipy, ako vyklopiť veľkonočného baránka, aby mu nič nechýbalo! Vyskúšajte!

Upiecť veľkonočného baránka je tradícia, ktorá sa stále dodržiava v mnohých domácnostiach.

Tento sladký veľkonočný symbol má dnes mnoho chutí, podôb, poliev i náplní, stále patrí k obľúbeným pokrmom a receptov je naň toľko, že môžete každý rok vyskúšať iný.

Ako si však poradiť s tým, aby váš baránok vždy vyzeral úplne famózne? 

Kedy vyklopiť veľkonočného baránka, aby zostal vcelku a neodlomili sa mu uši alebo ňufák?

Ak chcete mať na veľkonočnom stole výstavný kúsok, čítajte nasledujúce triky!

Symbolika baránka

Ešte dávno pred kresťanskou tradíciou sa izraeliti označovali za ovce, ktoré viedol pastier, dnes známy, ako Boh. Ľudia boli súčasťou božieho stáda.

V biblických dejinách, konkrétne, keď Mojžiš vyviedol izraelský ľud z otroctva sa slávila tzv. pascha. Už v tejto prastarej dobe ľudia obetovali baránka, ako symbol svojho oslobodenia.

symbolika vyobrazenie baránka v kresťanstve - mozaika
zdroj: www.holyart.com

S príchodom kresťanstva sa baránok spájal s umučením Ježiša Krista, ktorý je nazývaný baránkom božím, symbolom nevinnosti, čistoty, poslušnosti a bol obetovaný pre spásu ľudstva.

Či už sa baránok dostal do kresťanských domácností formou pečeného mäsa, ktoré tvoria veľkonočné menu väčšiny veriacich rodín, alebo ako pečený dezert, je jeho pôvod a spojitosť s vierou úplne zrejmá. 

Už sa nemôžete dočkať, až si tento rok pripravíte svojho baránka? Vyberte si zavčasu ten najlepší recept na veľkonočného baránka a ozdobte ho tak, aby každému vyrazil dych!

Pečieme baránka

Ako už bolo povedané, receptov na baránka je skutočná kopa, ale ako urobiť toho najlepšieho a čo tomu spravidla stojí v ceste? 

Nech už sa rozhodnete pre akýkoľvek postup, nikdy nepodceňte pri samotnej príprave niekoľko krokov, aby cesto zostalo vláčne a chutné až do veľkonočného pondelka. Ak nechcete, aby sa dal baránok zjesť iba s hrnčekom čaju, nezabudnite preosiať múku a pridajte do cesta tvaroh, šľahačku alebo jogurt. Výsledným efektom budete milo prekvapení. 

Klasický veľkonočný baránok so snehovou polevou.
zdroj: www.wilton.com

Pri zdobení baránka používajte iba kvalitné ingrediencie. Na čokoládovú polevu si vyberte ten najlepší zdroj. Môžete tiež baránka ozdobiť našľahaným snehom, čím mu doprajete pokrývku vierohodnú jeho skutočným vlnkám alebo príkladne aj marcipánom, čo už je disciplína pre skúsenejšie cukrárky. 

Tipy, kedy vyklopiť veľkonočného baránka

Pýtate sa, ako je možné, že má niekto takého nádherného baránka a vy ste museli chybičky krásy schovať pod sušené ovocie alebo dokonca polevu? Nie je to iba o zručnosti, je to o dodržaní zásadných princípov:

Správne vymazaná a vysypaná forma

Formu na baránka vymažte čiastočne stuhnutým maslom a nebojte sa použiť štetec, aby sa tuk dostal do každej skulinky. Nezanedbajte to, je to kus práce, za ktorý budete pri vyklápaní mimoriadne vďační. Následne formu vysypte hrubou múkou alebo krupičkou, ako ďalšie alternatívy môžete použiť strúhanku, kokos alebo orechy.

žena pečie a preosieva si múku do misy
zdroj: pexels.com

Výnimku tvorí trené cesto, ktoré je samo o sebe dosť mastné a teda by na okrajoch nemalo priľnúť. 

Správne naplnenie formy

Klasickú formu na baránka plníme do ¾. Ak vlastníte dvojdielnu, nezabudnite vymazať oba diely. Cesto potom naplníte po okraj spodného dielu a opatrne priložíte ten vrchný.

Oči a ňufák zaistite

Sú to práve tieto dve časti baránkovho tela, ktoré pri vyklápaní dostávajú najviac zabrať. Vyložte preto okolie uši a nosa alobalom a predíďte havárii. Vyhnite sa však tomu, aby ste alobalom zaistili celú hlavu, bude sa totiž vo výsledku farbou výrazne líšiť od zvyšku tela.

Správne pečenie

Každé cesto potrebuje svoje a ani baránok nepatrí k receptu, ktorý máte mať hneď hotový. Jednoducho si zapamätajte, že čím je väčšia forma, cesto sladšie a tučnejšie, tým sa bude tiež predlžovať doba pečenia a zvyšovať teplota. Dobre upečený baránok sa odlúpne od formy a bude mať nádhernú farbu.

Nechajte baránka vychladnúť

Nie, že by mal horúcu hlavu, ale akonáhle vyberiete baránka z rúry, preneste ho aj v pekáči na balkón a prekryte na pár minút vlhkou utierkou. Potom ho odklopte, baránok by sa mal vplyvom tepelného šoku zmenšiť a odlepiť od steny. Nechajte ho potom vychladnúť pozvoľna v kuchyni s odklopeným vrchným dielom.

Akonáhle už raz baránka vyklopíte, málokedy s tým niečo narobíte. Pokiaľ si nie ste úplne istí, že pôjde od stien, veľmi opatrne mu pomôžte nožom. Nechajte ho potom ešte úplne vychladnúť na mriežke, ktorá je na to úplne ideálna. Pokiaľ však dodržíte naše rady, nemalo by sa vám nedopatrenie vôbec prihodiť. 

Nielen baránok je symbolom Veľkej noci. Urobte tento rok zmenu a upečte si veľkonočného zajačika, skvelé recepty nájdete v našom sprievodcovi.

Video postup na vyklopenie baránka

Ak si stále nie ste istí, že to zvládnete, pozrite sa na video, kde síce baránka zastúpila bábovka, ale vám ukáže, aký postup zvoliť:

Baránok už je na stole pripravený a má na sebe tú najkrajšiu mašľu, aby ho našli. Kto? No predsa maškrtné rúčky vašich najmenších aj celej rodiny. Nenechajte si krásu veľkonočného obdobia ničím pokaziť, s postupom, ako vyklopiť veľkonočného baránka, ktorý sme vám práve predstavili už nikdy nemusíte byť z tohto okamihu nervózny.

Napíšte komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej marketingovej databázy.
Vyžadované informácie sú označené *.