V Bosne sa oslavuje Veľká noc dvakrát, podľa dvoch kalendárov.
Prípravy na Veľkú noc a ich priebeh je ale skoro rovnaký.
Pozrite sa, aký!
História Veľkej noci v Bosne
Bosenská Veľká noc sa po príchode kresťanstva slávila rovnako ako v iných kresťanských krajinách. Veľký vplyv na tradície a zvyky malo začlenenie Bosny do Osmanskej ríše s islamskou kultúrou. Väčší vplyv katolíckej cirkvi prišiel až v 19. storočí, keď sa Bosna stala súčasťou Rakúsko-Uhorska. V 20. storočí prebiehali v Bosne oslavy Veľkej noci v rámci Juhoslávie.
Dnes sa Veľká noc oslavuje vo väčšine bosnianskych miest a dedín. V Bosne a Hercegovine žijú katolícki, pravoslávni a moslimskí obyvatelia. Katolíci a pravoslávni uznávajú odlišné kalendáre – juliánsky a gregoriánsky. Znamená to teda, že Veľká noc tu pripadá na dve rôzne doby. Ich význam je ale pre katolíkov i pravoslávnych rovnaký a ich príprava na Veľkú noc takmer rovnaká.
Spoznajte bosnianske veľkonočné tradície
Rovnako ako vo východných krajinách, tak ani v Bosne nečakajte veľkonočného zajačika. Ten sem preniká až v poslednom desaťročí vplyvom západu. Deti si tu namiesto zajačika užívajú koledy a vajíčkové súboje.
Veľký piatok a malý pôst
Dlhý pôst a abstinenciu dodržiavajú štyridsať dní pred Veľkou nocou už len skutočne ortodoxní kresťania. V súčasnosti sa ľudia obmedzujú na pôst iba na Veľký piatok.
Biela sobota
Na bielu sobotu pripadajú prípravy jedla. Ženy nosia jedlo v košíkoch do kostolov, aby im tunajší kňaz požehnal. V noci neskoro večer zvonia v kostoloch zvony a pripomínajú vzkriesenie Krista. Tiež je tým ukončený pôst.
Veľkonočná nedeľa a pondelok
V tieto dva dni je tradíciou navštevovať sa s priateľmi a rodinou. Ľudia si želajú všetko najlepšie k Veľkej noci a hostia sa tradičnými pokrmami. Dobrým zvykom je ochutnať všetko, čo vám hostiteľ pripravil.
Ako je to v Bosne s veľkonočnými vajíčkami
Vajíčka sa tu často farbia tradičným spôsobom. Hlavné farby sú červená a zelená, často sa na ne maľujú kvety. Na farbenie sa používajú prírodné spôsoby ako šupka cibule, špenát alebo žihľava. V súčasnosti sa stávajú bežné aj komerčné farby na vajíčka, samolepky a ďalšie veľkonočné doplnky.
Hry s vajíčkami
Veľmi obľúbené medzi deťmi aj dospelými sú hry s vajíčkami. Vyzvať na hru môžete súpera dvoma spôsobmi. Buď tak, že podržíte vajíčko širokou stranou nahor. V tej chvíli musí súper dať vajcia do rovnakej pozície a bude sa vám snažiť to vaše rozbiť širokou stranou. Alebo si vyberiete špicatú stranu. Protivník teda musí udrieť aj špicatou stranou. Vyhráva ten, kto má vajce celé a získava rozbité vajce protivníka.
Všetko sa odohráva vo veselej a prázdninovej nálade, často sa do hry pridávajú aj dospelí. Niektorí hráči sa snažia podvádzať mramorovými alebo realisticky vyzerajúcimi vajcami z dreva. Každopádne je to veľká sranda.

Ako vyzerá koleda v Bosne
Koledovanie v Bosne patrí deťom. Malí koledníci tu chodia od domu k domu a prajú ľuďom šťastnú Veľkú noc. Za to dostávajú vajíčka a sladkosti. Pripomína to trochu koledovanie ako v Amerike na Halloween, len bez masiek.
Tešíte sa na našu slovenskú šibačku? A už máte pripravený korbáč? Pokiaľ neviete, ako na to, máme pre vás návod, ako upliesť korbáč.
Objevte podobné tipy
Čo sa je na Veľkú noc v Bosne
Veľkonočné jedlá z požehnaného košíka sa tradične podávajú za studena. Patria sem šunky, slaniny, klobásy, syry, domáci chlieb a samozrejme nesmú chýbať ani zafarbené vajíčka.

Potica
Potica patrí medzi tradičné zákusky, ktoré sa pečú na slávnostné príležitosti, predovšetkým na Veľkú noc. Pečie sa v dvoch verziách buď na slano, alebo na sladko. Najčastejšie sa robí na sladko s vlašskoorieškovou alebo makovou náplňou. Tradične sa pečie v okrúhlej keramickej zapekacej mise nazývanej potičník. Pokiaľ by ste si chceli túto pochúťku pripraviť doma, máme pre vás recept.
Ingrediencie, ktoré budete potrebovať na cesto:
- 400 g hladkej múky plus trošku na posypanie dosky
- 2 žĺtky
- 40 g cukru
- 40 g masla plus trošku na vymazanie formy
- 180 ml plnotučného vlažného mlieka
- 1 lyžička suchého rýchlo pôsobiaceho droždia
- 2 g soli
Ingredience potrebné na náplň:
- 200 g mletých vlašských orechov
- 100 g cukru
- 1 lyžička mletej škorice
- 40 ml plnotučného mlieka
- ľubovoľne môžete pridať štipku strúhaného muškátového kvetu
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 2 bielky
- kôra z 1 citróna
- 1 lyžica citrónovej šťavy
Postup prípravy:
- Rozpustite maslo a ochlaďte ho.
- V malej miske zmiešajte droždie a 1 lyžicu cukru. Pridajte trochu vlažného mlieka. Miešajte, kým sa droždie nerozpustí. Potom dajte bokom. Zmes by mala bublať. Ak nebuble, použite iné droždie.
- Do veľkej misy preosejte múku, pridajte pripravený kvások, rozpustené maslo, žĺtky, cukor a mlieko. Všetko vyhneťte. Pridajte soľ a hneťte ďalej. Výsledkom by malo byť mäkké a elastické cesto. V prípade, že sa zle spracováva, pridajte trošičku mlieka, kým nebude skutočne poddajné a mäkké.
- Nechajte cesto kysnúť prikryté utierkou alebo potravinovou fóliou v izbovej teplote približne hodinu. Malo by zdvojnásobiť svoj objem.
- Než vám cesto nakysne, pripravte si náplň. Vo veľkej nádobe ušľahajte z bielkov tuhý sneh, pridávajte doň cukor a 1-2 lyžice citrónovej šťavy.
- Vedľa zmiešajte mleté vlašské orechy a korenie, citrónovú kôru, mlieko a vanilku. Zmes vmiešajte opatrne do snehu. Konzistencia by mala pripomínať maslový krém. Pokiaľ je náplň riedka, zahustite ešte trochou orechov. Ak je veľmi suchá, pridajte mlieko.
- Pripravte si formu a tú vymažte maslom. Odporúča sa guľatá forma s priemerom 24 cm.
- Keď bude cesto pripravené, naneste trochu múky na dosku a rozvaľkajte cesto na veľký obdĺžnik, čo najviac to ide. Ideálne je vaľkať na papieri na pečenie, pomôže vám to pri zabaľovaní.
- Rovnomerne rozotrite na cesto náplň. Na jednej strane obdĺžnika nechajte cca 2 cm medzeru, aby sa vám náplň pri rolovaní nevytláčala von.
- Rolujte. Začnite na strane, kde je náplň až do konca. Zastrčte okraje a uistite sa, že švy rolky dobre držia a vložte do pripravenej formy. Vršok potrite maslom. Nechajte kysnúť.
- Nahrejte si rúru na 160 °C. Akonáhle cesto nakysne a vyplní formičku, pečte približne 40-50 minút do zlatohneda.
- Než nakrájate, nechajte vychladnúť.
- Vychutnávať si poticu môžete kedykoľvek počas dňa, na raňajky alebo len tak ku káve. Dobrú chuť!

Dostali ste chuť na sladké zákusky? Pozrite sa, aké sme pre vás pripravili veľkonočné recepty. Určite v nich nájdete niečo, čo prinúti vaše chuťové bunky tancovať slasťou.