Poďte sa pozrieť, ako sa oslavuje Veľká noc v Bielorusku.
Dozviete sa, prečo je červená hlavná farba veľkonočných vajíčok.
A prečo sa v Bielorusku chodí do kostola s jedlom.
História bieloruskej Veľkej noci
Veľká noc v Bielorusku má svoj pôvod v slovanských sviatkoch jari, kedy sa oslavuje slnko, prebúdzanie prírody po zime a predlžovanie dní. Až kresťanstvo dalo tomuto sviatku duchovný význam. Veľká noc sa stala najdôležitejšími sviatkami v roku. Ľudia sa obliekajú do slávnostných odevov a chodia na procesiu.
V Bielorusku je kresťanstvo najrozšírenejšie náboženstvo, takže tu k oslavám Veľkej noci patrí aj hojná účasť v kostoloch na omši. Aj keď si v 20. storočí prechádzalo Bielorusko obdobím totalitného režimu, objavili sa snahy režimu potlačiť národné sviatky a náboženstvo. Veľká noc sa ale aj napriek tomu udržala a oslavuje sa dodnes.
Objevte podobné tipy
Veľkonočné tradície v Bielorusku
Zvláštny význam majú v Bielorusku aj dni pred samotnou Veľkou nocou. Ľudia počas nich pripravujú svoje domovy na príchod samotných osláv.
Čistý štvrtok
Vo štvrtok je zvykom upratovať dom a pripravovať sa na nadchádzajúce dni. Väčšinou ale veľké upratovanie prebieha už týždeň dopredu a štvrtok je posledným dňom, kedy je ešte možné venovať sa upratovaniu.
Piatok
Na Veľký piatok sa konajú bohoslužby. Ľudia si pripomínajú ukrižovanie Ježiša Krista. Organizujú sa k tomu aj sprievody s náboženskými symbolmi alebo divadelné predstavenie ukrižovania. Je to pre všetkých veriacich najsmutnejší deň, preto sa hlavne postí a modlí v kruhu rodiny. Nemalo by sa pracovať ani piť alkohol.
Sobota
Varia sa jedlá na oslavu, pripravujú sa koláče a maľujú sa vajíčka. Pred Veľkou nocou sa po celom Bielorusku objavujú textílie a šály na krížoch okolo ciest. Tieto staré textílie sa na Bielu sobotu pália a na Veľkú noc sa od rána priväzujú na kríže šaty nové. Často sa jedná o zástery, vreckovky alebo šatky a šály.
Večer sa ľudia obliekajú do sviatočného a chodia do kostola na celonočnú bohoslužbu. So sebou si berú veľkonočný koláč (o ňom sa ešte dočítate), prípadne ďalšie pokrmy a vajíčka, aby si ich nechali posvätiť.
Nedeľa
Po rannej omši prichádzajú nedeľné raňajky, ktoré sú skutočnou oslavou Kristovho vzkriesenia. Hostina tradične začína varenými vajcami a požehnanými pokrmami, ktoré si ľudia nechali posvätiť. Ďalej sa je mäso, ktoré bolo po období pôstu zakázané.
Pondelok
Na Veľkonočný pondelok sa ľudia zdravia slovami „Kristus je vzkriesený“ a odpovedajú si: „Skutočne vzkriesený“. Pamätá sa aj na zosnulých predkov, ktorým nechávajú na hroboch kvety alebo „bahniatka“. V Bielorusku už je pondelok pracovným dňom.
Ako je to v Bielorusku s veľkonočnými vajíčkami?
Vajíčka sú v Bielorusku hlavným symbolom Veľkej noci. Farbia sa hlavne na červeno. Podľa legendy totiž Mária Magdaléna prišla k cisárovi Tiberiovi s vajíčkami oznámiť mu, že Kristus vstal z mŕtvych. Cisár sa len zasmial a povedal, že aby niekto vstal z mŕtvych, že je to rovnako pravdepodobné, ako keby to vajce, čo drží v ruke, sčervenalo. A hľa! Ono skutočne v tej chvíli sčervenalo. Preto sú symbolom Veľkej noci hlavne vajcia červenej farby.

Pôvodne sa vajíčka farbili na červeno pomocou cibule alebo kôry stromov. V súčasnosti existujú moderné spôsoby farbenia vajec, od prírodných až po umelé farbivá. Obľúbené sú aj pysanky, vajíčka maľované rôznymi vzormi. Vyzerajú skutočne nádherne, ale namaľovať ich chce trpezlivosť, zručnosť a cvik. V Bielorusku dokonca prebiehajú na Veľkú noc workshopy, kde sa môžete na maľovanie a zdobenie vajíčok pozrieť a dokonca si ho vyskúšať.

Hra s vajíčkami
Aj v Bielorusku sa deti hrajú s vajíčkami. Veľmi obľúbená je tu vajíčková bitka, kedy si hráči ťukajú o seba vajciami. Komu sa rozbije, prehral, a ešte k tomu musí svoje prasknuté vajíčko odovzdať víťazovi.
Čo sa je na Veľkú noc v Bielorusku
Na Veľkú noc sa v Bielorusku tradične pripravujú koláče z múky, vajec, mlieka a cukru. Rovnako ako na náš mazanec sa aj na tieto koláčiky robia kríže, aby pripomínali zmŕtvychvstanie Ježiša.
Medzi ďalšie tradičné pokrmy, ktoré poznáme aj my, patrí veľkonočný baránok a mazanec. Niekedy sa na veľkonočné pečivo píšu písmená XB, čo znamená Kristus vstal z mŕtvych.

Kulich
Tradičné veľkonočné pečivo je zaiste kulich alebo aj Kuljach (ale hovorí sa mu tiež Paska). Jedná sa o koláč podobný nášmu mazancu, vylepšený ešte korením a orechmi. Často sa pripravuje na nedeľu alebo na pondelok. Býva vysoký a postupne sa z neho krájajú zhora plátky. Aby nevyschol, prikrýva sa čepcom.
Chceli by ste ho vyskúšať? Tu pre vás máme na ukážku recept. Pripravte sa na to, že príprava vám zaberie dosť času, ale stojí za to.
Čo budete potrebovať:
- 2 hrnčeky a dve polievkové lyžice teplého plnotučného mlieka
- 6 veľkých vajec s izbovou teplotou (včas si ich vyberte z chladničky)
- 1 polievková lyžica droždia
- 2 hrnčeky cukru
- 226 gramov masla
- ½ lyžičky soli
- ½ hrnčeka kyslej smotany
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 9 hrnčekov múky
- 1 až 1 a ½ hrnčeka hrozienok
- v prípade, že budete robiť polevu pripravte si ešte 2 hrnčeky práškového cukru a 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy
Postup:
- Vo veľkej nádobe rozšľahajte 2 hrnčeky a 2 lyžice teplého mlieka s vajcami, droždím, cukrom, maslom (rozpustené, nie horúce), soľou, vanilkou a kyslou smotanou.
- Vmiešajte 4 hrnčeky múky. Cesto by malo byť husté zhruba ako kyslá smotana.
- Teraz misu zakryte a nechajte 2 hodiny kysnúť na teplom mieste alebo v teplej rúre.
- Potom pridajte ďalších 5 hrnčekov múky. Výsledné cesto bude lepkavé, ale nebude sa lepiť na prsty. Malo by byť mäkké.
- Vmiešajte hrozienka.
- Prikryte a nechajte kysnúť ďalšie 2 hodiny.
- Teraz cesto rozdeľte do troch foriem na pečenie bez zbytočného miešania. Nechajte kysnúť odkryté ďalšie dve hodiny alebo jednoducho dovtedy, kým budú formy plné.
- Predohrejte rúru na 180 °C.
- Pečte 30-35 minút, kým vrch nezíska zlatohnedú farbu.
- Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a odoberte formu.
- Teraz si pripravte polevu. Rozšľahajte 2 hrnčeky práškového cukru a 3 lyžice citrónovej šťavy. Pokiaľ vám vyšla hustá, môžete pridať pár kvapiek vody. Ak je príliš riedka, pridajte cukor.
- Výchladnuté veľkonočné chleby polejte polevou. Kým poleva stuhne, môžete ešte posypať zdobením.

Dostali ste z toho chuť na niečo dobré? Poďte si niečo upiecť. Pripravili sme pre vás veľkonočné recepty, z ktorých sa vám budú zbiehať sliny.