Prečo do veľkonočného menu nezaradiť aj králičie mäso?
Je diétny a možno ho bezchybne kombinovať s tradičnou plnkou.
Ak navyše máte domáci chov, zužitkujete ho zase trochu inak.
Inšpirujete sa 5 skvelými receptami na veľkonočného králika.
Veľkonočný králik na mede
Tento medový králik s karí korením bude na slávnostnom stole nielen krásne voňať, ale aj skvele chutiť. Podávať ho môžete so zemiakmi a jarnou zeleninou.
Ingrediencie:
- celý králik
- ⅓ hrnčeka masla
- ⅓ hrnčeka medu
- 2 lyžice horčice
- 1 lyžička soli
- ½ lyžičky korenia
- 1 lyžička karí
Postup:
- Králika si umyjeme a osušíme.
- Z ostatných ingrediencií si vytvoríme marinádu, ktorou králika potrieme.
- Mäso pečieme v rúre predhriatej na 180 °C asi 45 minút.
- Občas podlievame.

Veľkonočný pečený králik s plnkou z medvedieho cesnaku
Ak potrebujete tip na obed na Zelený štvrtok, potom vás môžeme inšpirovať týmto receptom na veľkonočného králika. Medvedí cesnak mu dodá tú správnu symbolickú farbu.
Ingrediencie:
- králik
- 50 g prerastenejšej slaniny
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 300 ml vody
- soľ
- korenie
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
Na plnku:
- 7 rožkov
- 250 ml mlieka
- 100 ml sladkej smotany
- 100 g čerstvého špenátu
- 150 g medvedieho cesnaku
- 4 vajcia
- soľ
- korenie
Na omáčku:
- výpek z králika
- 300 ml vody
- 1 a ½ lyžice hladkej múky
Postup:
- Králika si umyjeme, usušíme a naporciujeme.
- Z oleja a prelisovaného cesnaku si urobíme marinádu, králika do nej naložíme a marinujeme cez noc.
- Druhý deň ho dáme do pekáča, podlejeme vodou a pridáme na kocky nakrájanú slaninu.
- Pečieme pri 180 °C prikryté alobalom po dobu 40 minút.
- Potom odkryjeme alobal, pridáme sladkú papriku do výpeku, zamiešame a potrieme celého králika.
- Potom podlejeme hrnčekom vody a necháme chvíľu piecť.
- Do horúceho výpeku si potom pridáme múku rozmiešanú vo vode, premiešame.
- Dopekáme ešte ďalších 20 minút.
- Medzitým si nachystáme plnku.
- Rožky si nakrájame na kocky, pridáme k nim mlieko, smotanu, soľ, korenie a žĺtky.
- Medvedí cesnak a špenát si sparíme horúcou vodou a nasekáme nadrobno.
- Potom všetko primiešame k cestu.
- Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh a pridáme tiež k cestu.
- Plnku si nalejeme do vymasteného pekáča a pečieme pri 180 °C asi 45 minút.

Objevte další recepty
Jarný králik na bylinkách a bielom víne
Alebo by vás skôr lákal králik na víne s bylinkami?
Ingrediencie:
- celý králik
- 2 vetvičky tymiánu
- 3 lístky čerstvej majoránky
- 1 vetvička rozmarínu
- 1 vetvička šalvie
- 1 bobkový list
- 2 a ½ lyžice masla
- 1 lyžica olivového oleja
- soľ
- korenie
- 2 strúčiky cesnaku
- ⅓ hrnčeka bieleho vína
- 1 lyžica vody
Postup:
- Králika si umyjeme a osušíme.
- Celého ho potrieme soľou, korením a dovnútra dáme bylinky, dutinu uzavrieme špáradlami.
- Do hrnca (ktorý smie do rúry) alebo pekáča si dáme lyžicu masla a olej.
- Počkáme až sa rozohreje a králika opekáme zo strany pŕs.
- Po 4 minútach otočíme a opekáme ďalšie 4 minúty z druhej strany.
- Králika z kastróla vytiahneme, špagátom mu zviažeme nohy.
- Do hrnca pridáme najemno nakrájaný cesnak a opekáme dozlatista asi 2 minútky.
- Potom dáme králika späť, pridáme víno, uvedieme do varu, potom pridáme aj zvyšok masla a vodu.
- Prikryjeme pokrievkou a dusíme za občasného podliatia 20 minút.
- Potom ho otočíme a dusíme ďalších 20 minút.
- Potom mäso aj s kastrólom dáme do rúry predhriatej na 180 °C.
- Pečieme hodinu a 10 minút, občas polievame výpekom.
- Potom králika naporciujeme a prikryjeme alobalom.
- Výpok si prelejeme do kastróla a zredukujeme.

Veľkonočný smotanový králik
Okrem klasického králika na smotane, tak ako ho poznáme, si môžete urobiť aj tento variant receptu trochu inak.
Ingrediencie:
Na králika:
- 1 králik
- soľ
- korenie
- 2 hrnčeky smotany na šľahanie
- 1 lyžica olivového oleja
- 100 g slaniny v celku
- 2 stredne veľké šalotky
- 2 veľké strúčiky cesnaku
- 1 hruška
- 2 vetvičky tymiánu
- 2 bobkové listy
- 2 plátky pomarančovej kôry
- 1 lyžička guličiek čierneho korenia
- ½ hrnčeka suchého bieleho vína
- 1 hrnček vody
Na bylinkové korenie:
- 2 lyžice najemno nasekanej petržlenovej vňate
- ½ lyžičky citrónovej kôry
- ¼ lyžičky rozdrvených plátkov červeného korenia
Postup:
- Králika si umyjeme, osušíme a naporciujeme.
- Osolíme ho, okoreníme a spolu so smotanou marinujeme aspoň 2 hodiny.
- Chvíľu pred pečením si králika z chladničky vyberieme.
- Na oleji si osmažíme na kocky nakrájanú slaninu.
- Potom pridáme na kocky nakrájanú šalotku, nasekaný cesnak a na kocky nakrájanú hrušku.
- Restujeme asi 12 minút.
- Potom si do plátienka dáme pomarančovú kôru, tymián a bobkový list.
- Zaviažeme a pridáme do hrnca.
- Necháme rozvoňať, potom všetko zalejeme vínom a zredukujeme na polovicu.
- Potom pridáme králika aj s marinádou, vodu a privedieme do varu.
- Prikryjeme a dáme piecť do rúry nahriatej na 180 °C.
- Pečieme asi 50 minút.
- Potom vytiahneme králika aj korenie
- Výpek si zahrejeme a zredukujeme do husta.
- Medzitým si zmiešame suroviny na bylinkové korenie.
- Potom pridáme králika zase späť a vo výpeku premiešame.
- Servírujeme posypané bylinkovým korením.

Veľkonočný králik s omáčkou
Netradičného veľkonočného králika si môžete pripraviť aj týmto spôsobom. Najlepšie je s cestovinami tagliatelle.
Ingrediencie:
- 1 kg králika
- 1 lyžička soli
- 2 lyžičky korenia
- 1 lyžica masla
- 1 lyžica oleja
Na vývar:
- 1 liter vody
- králičí skelet
- kuracie kosti
- 1 mrkva
- kúsok zeleru
- celá cibuľa
- 2 guličky korenia
- 2 guličky nového korenia
- soľ
Na omáčku:
- 1 lyžica hladkej múky
- 1 cibuľa
- 1 liter vývaru
- 2 lyžice smotany na šľahanie
- 2 lyžice dijonskej horčice
- 1 lyžica estragónu
Na dokončenie:
- 250 g šampiňónov
- 40 g masla
- 2 hrnčeky vody
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 200 g perlovej cibule
- 2 lyžičky cukru
Postup:
- Mäso na vývar si umyjeme a dáme so všetkými ingredienciami na vývar variť.
- Šampiňóny si olúpeme a dáme spolu s hrnčekom vody, polovicou masla a šťavou z polovice citróna variť.
- Varíme asi 5 minút, potom odstavíme.
- Pripravíme si glazované cibuľky.
- Cibuľky si olúpeme a dáme variť s hrnčekom vody so zvyškom masla a cukrom.
- Varíme do odparenia vody.
- Vývar po 45 minútach odstavíme.
- Potom králičie mäso umyjeme, osušíme, osolíme a okoreníme.
- V liatinovej rajnici si rozohrejeme olej a maslo.
- Dáme opekať králika zo všetkých strán, a potom ho dáme bokom.
- Cibuli si nasekáme nadrobno a orestujeme, potom zasypeme lyžicou hladkej múky.
- Vývar si scedíme a ním potom prelejeme základ z cibule.
- Omáčku zredukujeme, potom pridáme smotanu a pokračujeme v redukovaní.
- Dáme králika do omáčky, prikryjeme pokrievkou a dusíme 45 minút.
- Potom dáme mäso bokom, do hrnca pridáme horčicu a estragón.
- Zvaríme, prípadne zjemníme smotanou.
- Podávame s glazovanou cibuľkou a šampiňónmi.

Králika na Veľkú noc si okrem lahodnej slávnostnej plnky môžete urobiť aj s karlovarskou knedľou, ktorú si ozvláštnite žihľavou alebo medvedím cesnakom.
Musíme sa nejako králika počas veľkonočných sviatkov hanbiť? Najmä ak dodržiavate zvyky a tradície, mohlo by vás to zaujímať.
Králik je často úzko spájaný so zajačikom, ktorý je jedným zo symbolov tohto sviatku.
Pozrite sa, ako sa takí veľkonoční zajačikovia pečú.
Dúfame, že sa vám naše recepty s veľkonočným králičím mäsom páčili. Napíšte nám, ako vám šmakovalo.