Polievky na Veľkú noc v piatich chutných podobách. Ochutnajte!

Poznáte nejaký rodinný recept na veľkonočnú polievku?

Ak potrebujete inšpiráciu, poradíme vám.

Okrem toho sa dozviete, v aký deň je najlepšie ich podávať. 

Tiež sme sa zamerali na recepty, s ktorými využijete suroviny z ďalších pokrmov na Veľkú noc.

Biela veľkonočná polievka so strateným vajcom

Na servírovanie je najlepšie stratené vajce. Pokiaľ však máte napríklad vajcia varené natvrdo, môžete využiť aj tie. Napriek tomu, že nám názov napovedá, že by sa táto polievka mohla podávať na Bielu sobotu, je to inak. Najvhodnejšie je, keď ju uvaríte na Veľkonočný pondelok.

Ingrediencie:

  • 400 g údeného mäsa
  • 1 liter vody
  • bobkový list
  • 2 guličky korenia
  • cibuľa
  • 2 guličky nového korenia
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 4 stredne veľké zemiaky
  • 4 vajcia
  • ocot
  • mleté ​​korenie
  • rasca
  • 2 lyžice hladkej múky
  • čerstvý kôpor na ozdobu

Postup:

  • Do hrnca si dáme umyté mäso, cibuľu aj so šupkou, nové korenie, 1 bobkový list a guličky korenia. 
  • Dáme variť.
  • Hotový vývar z údeného potom precedíme. 
  • Časť mäsa si nakrájame na kocky a necháme do polievky (časť si ponecháme napríklad do plnky).
  • Smotanu si zmiešame s múkou a pridáme k vývaru. Do polievky dáme nakrájané zemiaky, rascu a necháme variť do mäkka. Medzitým si nachystáme stratené vajcia (ak chceme) . 
  • Do hrnca s vriacou vodou dáme trochu soli, 2 lyžice octu a urobíme vír, doprostred vieru vajíčko rozklepneme.
  • Varíme jedno vajce po druhom, každé 3 minúty. 
  • Polievku servírujeme s vajcom na obľúbený spôsob posypané kôprom.
Polievka na Veľkonočný pondelok s údeným mäsom.
theelliothomestead.com

Náš tip: Vyskúšajte si urobiť nejaký z receptov na veľkonočnú plnku, kde využijete údené mäso z polievky.

Veľkonočná kapustová polievka s vajcami

Ak vás zaujíma, aká polievka v čase pôstu je najvhodnejšia, potom je to táto. Hodí sa najlepšie na Veľký piatok.

Ingrediencie:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 3 zemiaky
  • 40 g sušených hríbov
  • 1 kyslá smotana
  • 4 vajcia
  • soľ
  • korenie
  • rasca
  • mletá sladká paprika
  • maslo

Postup:

  • Huby si namočíme pol hodinu vopred do vody. 
  • Potom ich scedíme a na masle podusíme. 
  • Osolíme ich, okoreníme, pridáme rascu a trochu papriky. Podlejeme vodou alebo vývarom a pridáme kapustu, na kocky nakrájané zemiaky a varíme do zmäknutia. Nakoniec zahustíme smotanou a pridáme rozmiešané vajcia.
Pôstna polievka na Veľkú noc s kapustou.
recepty.aktuality.sk

Polievka na Zelený štvrtok

Na Zelený štvrtok je najlepšie, keď uvaríte niečo zelené. To môžete využiť aj v prípade tejto polievky zo žihľavy a medvedieho cesnaku, ktorá je plná jarnej sily prírody.

Ingrediencie:

  • 180 g lístkov mladej žihľavy
  • 20 g medvedieho cesnaku
  • ½ litra zeleninového vývaru
  • 15 g masla
  • 1 cibuľa
  • 1 smotana na šľahanie
  • 3 veľké zemiaky
  • soľ
  • korenie
  • sedmokrásky na ozdobu

Postup:

  • Na masle si orestujeme na kocky nakrájanú cibuľu dozlatista. 
  • Potom pridáme na kocky nakrájané zemiaky a restujeme.
  • Následne pridáme nasekaný medvedí cesnak, podlejeme smotanou a vývarom a varíme do zmäknutia zemiakov. Osolíme, okoreníme. Zo žihľavy si odoberieme horné malé lístky, opláchneme ich, nasekáme a pred koncom varu vhodíme do polievky.
  • Už ich nevaríme, len sparíme.
Žihľavová polievka na veľkonočný Zelený štvrtok.
symplyrecipes.com

Náš tip: Poznáte zvyky Zeleného štvrtka a viete, čím je tento deň významný ? Pozrite sa!

Veľkonočná polievka šmigrustovka

Šmigrustovka predstavuje parádny variant polievky na Veľkonočný pondelok. Je výdatná a opraví aj prevrátený žalúdok.

Ingrediencie:

  • 300 g údeného mäsa
  • 2 veľké cibule
  • bobkový list
  • 2 guličky nového korenia
  • 2 guličky korenia
  • 1 maďarská klobása
  • ½ hrnčeka smotany na šľahanie
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 2 zemiaky
  • 4 vajcia
  • čerstvý chren
  • soľ
  • korenie

Postup:

  • Umyté údené mäso dáme do hrnca s 1 celou cibuľou, čiernym korením, novým korením a bobkovým listom. 
  • Uvedieme do varu a urobíme poctivý vývar.
  • Potom vývar scedíme. 
  • Vajcia si dáme uvariť na tvrdo. Nachystáme si strúhaný chren na podávanie.
  • Cibule si nakrájame na kocky, opražíme na oleji, pridáme na kocky nakrájané zemiaky, nakrájanú klobásu, podlejeme vývarom, pridáme múku rozmiešanú v smotane. /li>
  • Do uvarenej polievky pridáme nakrájané vajcia a údené mäso.
  • Podávame so strúhaným chrenom-
Polievka z veľkonočného údeného vývaru so zemiakmi a smotanou.
kaufland.sk

Krémová veľkonočná polievka so zemiakmi

Údené mäso z vývaru môžete využiť do ďalších veľkonočných jedál, napríklad na upečenie veľkonočnej šoldry.

Ingrediencie:

  • 750 ml vývaru z údeného mäsa alebo klobás
  • 1 lyžica masla
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 pór
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 zemiak
  • soľ
  • 1 bobkový list
  • korenie
  • kôpor
  • 2 vajcia uvarené na tvrdo
  • 1 kyslá smotana

Postup:

  • Na masle si orestujeme na kocky nakrájanú cibuľu, pridáme na kolieska nakrájaný pór, na kocky nakrájané zemiaky a prelisovaný cesnak.&lbsp;
  • Restujeme pár minút Potom podlejeme vývarom, pridáme bobkový list, osolíme, okoreníme a varíme asi 30 minút. Nakoniec zahustíme smotanou, krátko povaríme. Polievku rozmixujeme, ozdobíme kôprom a podávame s nakrájaným vajcom.
Krémová polievka na Veľkú noc so zemiakmi.
tornadoughalli.com

Tradičné recepty na veľkonočné polievky sú väčšinou pripravované z údeného mäsa, strukovín, zelených potravín, ako je brokolica, špenát či žihľava. Obľúbené sú aj polievky z jarnej zeleniny alebo kyslej kapusty. 

Ak si potrpíte na zvyky a tradície tohto sviatku, určite vám prídu vhod aj rady na celé menu k Veľkej noci.  

Budeme tiež radi, keď nám napíšete do komentárov, ako vám to chutilo.

Napíšte komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej marketingovej databázy.
Vyžadované informácie sú označené *.