Patrí k sviatkom rovnako ako kraslice alebo korbáč!
Je to skrátka taká ďalšia veľkonočná tradícia. Ako ale upiecť toho najlepšieho?
Ako by mal vyzerať a chutiť správny veľkonočný baránok? Recepty v tomto článku vám to ukážu!
Inšpirujte sa. 🙂
Trený veľkonočný baránok ako od babičky
Trený baránok s vôňou masla prevonia váš slávnostný stôl.
Suroviny:
- 120 g masla
- 4 vajcia
- 200 g cukru krupica
- 1 vanilkový cukor
- 200 ml mlieka
- 300 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- pár kvapiek šťavy z citróna
Postup:
- Tuk, žĺtky a cukry vymiešame do peny. Postupne pridávame vlažné mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva.
- Zakvapkáme šťavou z citróna a nakoniec pomaly vmiešame sneh z bielkov.
- Vymažeme formu, vysypeme hrubou múkou a pečieme v predhriatej rúre asi 30 až 45 minút.

Hrnčekový baránok
Nemáte doma váhu? Skúste hrnčekového baránka.
Suroviny:
- 2,5 hrnčeka hladkej múky
- 1,2 hrnčeka cukru krupice
- 5 celých vajec
- 1 prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 1 šľahačka (nevyšľahaná)
Postup:
- Zmiešame všetky suroviny a vylejeme do formy vymastenej a vysypanej strúhankou.
- Pečieme v predhriatej rúre na cca 180 stupňov po dobu 45 minút.

Biskupský baránok so šľahačkou
Jemný baránok so šľahačkou na biskupský spôsob patrí medzi veľmi obľúbené.
Suroviny:
- 2 poháre polohrubej múky
- 1 pohár cukru
- 1 smotana na šľahanie
- 4 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
- strúhaná citrónová kôra z 1/2 citróna
- hrsť sekaných mandlí
- hrsť čokolády
Postup:
- Žĺtky vymiešame s cukrami, pridáme múku s práškom do pečiva, citrónovú kôru, zalejeme smotanou, pridáme mandle, ovocie a čokoládu a riadne premiešame.
- Nakoniec vmiešame zľahka sneh z bielkov.
- Pečieme v dobre vymastenej a vysypanej forme pri 180 °C.

Recept na veľkonočného baránka s citrónom
Zdobeného veľkonočného baránka zvládnete hravo. Stačí na to trochu jednoduchej citrónovej polevy.
Suroviny:
- bielok 4 ks ( + 4 žĺtky)
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 200 g cukru krupice
- 240 g polohrubej múky
- 2 ks vajec
- citrónová kôra
- lieskové orechy a mandle na ozdobu
Na polevu:
- 1 bielok
- citrónová šťava
- 1 lyžička cukru múčka
Postup:
- Do misy dáme vajcia, žĺtky, cukry, citrónovú kôru a šťavu a všetko vyšľaháme do peny.
- Do tejto peny zľahka vmiešame múku a nakoniec aj pevný sneh ušľahaný z bielkov. Rúru predhrejeme na 190°C.
- Formu na baránka dôkladne vymastíme tukom, vysypeme hrubú múku, pripravené cesto do nej vlejeme a formu zaklopíme. Baránka upečieme do ružova a ešte horúceho vyklopíme.
- Keď baránok vychladne, vyšľaháme bielok s práškovým cukrom a po kvapkách do polevy zašľaháme citrónovú šťavu. Vzniknutou polevou baránka ozdobíme.
- Mandle použijeme ako oči, lieskový oriešok ako nos. Veľkonočného baránka ozdobíme mašľou a naaranžujeme na sviatočný stôl.

Objevte další recepty
Poctivý piškótový baránok na Veľkú noc
Tento recept na veľkonočného baránka hravo zvládnete, výsledok bude dokonalý. Skúste to!
Suroviny:
- 180 g hrubej múky
- 4 ks vajec
- 4 lyžice horúcej vody
- 200 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- citrónová kôra z 1/4 citróna
- maslo (Hera na vymazanie)
- hrubá múka na vysypanie formy
Postup:
- Žĺtky šľaháme s práškovým cukrom do peny a počas šľahania pridávame po lyžiciach horúcu vodu. Prisypeme vanilkový cukor, po častiach vmiešame múku a nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov.
- Obe polovice baránka dobre vymastíme maslom a vysypeme múkou. Cesto vlejeme do časti formy, priklopíme druhou polovicou formy a pečieme v stredne vyhriatej rúre asi 175 °C cca 45 minút. Na konci pečenia môžeme vyskúšať špajdľou, či už je upečený. Baránka vyklopíme a necháme vychladnúť. Môžeme len posypať cukrom alebo aj zdobiť polevou.

Tvarohový veľkonočný baran s makom
Tvaroh je výbornou prísadou do sladkého veľkonočného pečiva. Využíva sa napríklad aj do niektorých receptov na mazance.
Suroviny:
- 125 g Hery
- 200 g cukru
- 1 tvaroh
- 4 ks vajec
- 250 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 2 polievkové lyžice rumu
- 2 polievkové lyžice mletého maku
- 2 ks klinčekov na oči
Postup:
- Žĺtky vyšľaháme s cukrom a Herou do peny, pridáme tvaroh s rumom, múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec zľahka vmiešame sneh.
- Väčšiu polovicu cesta nalejeme do formy. Do zvyšku pridáme mak a nalejeme na svetlé cesto.
- Pečieme pri 175 °C asi hodinu.
- Pocukrujeme a ozdobíme mašľou a ako oči vpichneme klinček.

Veľkonočný bezlepkový baránok
Radi by ste sa zahryzli do baránka, ale nemôžete nič s múkou? Ochutnajte tento recept bez lepku.
Suroviny:
- 100 g mandľovej múky
- 30 g kešu múky
- 70 g kokosovej múky
- 4 vajcia
- 50 g masla
- 3 lyžice trstinového cukru
- 250 g tučného tvarohu
- 200 g smotany na varenie
- prášok do pečiva
- 1 lyžička vanilky
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžičky citrónovej kôry
- sušené brusnice
Postup:
- Múky, a prášok do pečiva si spolu zmiešame.
- Maslo vymiešame s trstinovým cukrom a žĺtkami.
- Bielky si vyšľaháme do tuha.
- Sypkú zmes pridáme k zmesi s vajcami, pridáme tvaroh, smotanu citrónovú šťavu a kôru a brusnice.
- Premiešame a opatrne vmiešame bielky.
- Cesto dáme do vymastenej formy a pečieme pri 175 °C asi 50 minút.

Formy na veľkonočného baránka
Existuje celý rad foriem, ktoré sa pri príprave baránka používajú. Dajú sa kúpiť formy
- keramické,
- plechové,
- silikónové,
- s nepriľnavým povrchom.
Záleží na preferenciách a obľúbenosti každej jednotlivej kuchárky, ktorá forma pre ňu bude najlepšia.
V každej z vyššie uvedených foriem sa baránok pečie inak. Niektoré formy nie je potrebné vymazávať a vysypávať a ušetrí sa vďaka nim aj niečo málo času.
Medzi ne patrí napríklad aj silikónová forma na veľkonočného baránka, ktorá sa teší stále väčšej a väčšej obľube.
Z ďalších sladkých a výborných dobrôt doporučujeme domáce veľkonočné koláče, o ktorých tu tiež píšeme.